Arnold, Levente
17 °C
27 °C

Visszaköszönnek a KGB-s módszerek?

2000.08.25. 14:22
Egy gyűlés keretében meghívták a Kurszk legénységének hozzátartozóit arra a hadibázisra, ahol a tengeralattjáró egykor állomásozott. Az érthetően parázs hangulatú vitában a rokonok a kormányt, a hadsereget, és magát Vlagyimir Putyint támadták, illetve vonták felelősségre a tragédiáért. A gyűlésen egy felháborodott özvegyet szemmel láthatóan nyugtatóinjekcióval csendesítettek le, méghozzá akarata ellenére.
A vitában többen követelték, hogy mondják meg az igazságot, mi is történt valójában a tengeralattjárón, illetve azt, hogy miért nem kértek segítséget időben más országoktól. A vita közben egy, a Kurszkon szolgáló férjét gyászoló nőt erőszakkal hallgattatak el a tengerészett jelenlévő tisztjei, illetve egy titokzatos szőke nő.

Egy fehérkabátos szőke nő jól láthatóan egy injekciós fecskendőt döf a kellemetlenkedőbe
A murmanszki televízió felvételein látható, ahogy egy középkorú szőke nő felemelkedik a helyéről, és kiabálva vonja felelősségre a jelenlévő Ilja Klebanovot, az orosz miniszterelnök-helyettest. Mikor az özvegy kérdései és hangneme kezdtek kellemetlenné válni, felemelkedett mögüle egy fehérkabátos szőke nő, aki rövid méricskélés után mellé lépve jól láthatóan egy injekciós fecskendőt döf a kellemetlenkedőbe.

A tengerészet jelenlevő tisztjei valószínűleg felkészültek az ilyen esetekre, mivel egy tiszt rögtön a fájdalomtól felsikoltó nő mellé lépett, átkarolta a nyakát, és megtartotta, amíg több tiszt is érkezett. Az áldozat kisvártatva elájult, és az őt tartó férfi karjaiba rogyott.

A dolog nem meglepetésszerű, hiszen a szovjet rendszer idején is gyakran előfordult, hogy a kellemetlenkedőket némi nyugtatóval halgattatták el. Egy nagyobb dózis nyugtató gyorsan és alaposan lecsillapítja a kedélyeket, bár a helytelen alkalmazásba akár bele is halhat az áldozat, ami szerencsére most nem következett be. A korábbi tapasztalatok szerint a KGB olyan erős nyugtatószereket használt, amelyeket normális esetekben dühöngő elmebetegek lenyugtatására használtak.

Az áldozat kisvártatva elájult és az őt tartó férfi karjaiba rogyott.
A felvételt készítő operatőr, Alexander Glokov elmondta, hogy az incidens lefilmezése után azonnal kitessékelték a teremből; szerencsére a tiszteknek nem jutott eszébe elkobozni a filmet, így azt később be tudták mutatni. Az operatőr szerint a tengerészet fel volt készülve ilyen akciókra, hiszen a teremben a falak mentén egyenruhás tisztek, orvosok és ápolónők álltak ,,bevetésre készen". Mint kiderült, a jelenlevők közé is beültettek néhány embert a hangoskodók kiszűrésére.

Az orosz hivatalos szervek nem kívántak nyilatkozni az esetről. Arra a vádra, miszerint Oroszország visszatér a régi szovjet tradíciókhoz, csak annyit mondtak, hogy nonszensz. A felvételen látható emberek csak segíteni akartak a láthatóan hisztérikus nőnek, bár elképzelhető, hogy rossz kezelést kapott, de ez semmiképpen sem az emberi jogok megsértése volt - állítják a megkérdezett illetékesek.

A hozzátartozókat nem hatotta már meg a miniszterelnök-helyettes beszéde, de az elnöké sem, amit az orosz televízióban mutattak be. Elemzők szerint Putyin nagyon elkésett beszédével, ezért már a hosszan kitartott szünetek, mély sóhajok és személyes hangnem sem tudta lecsillapítani a kedélyeket; a nyilatkozatot többen színjátéknak vélik.