Jenő
-3 °C
6 °C

A KGB lehallgatta a Moszkva szálló lakóit

2003.09.25. 12:03
Az orosz fővárosban a legendás Moszkva szálló bontásakor a KGB poloskái kerültek elő. A berendezések ugyan rettentően primitívek voltak, ám egynémelyik darab hatvan éven át közvetítette a szovjet titkosszolgálatoknak, hogy miről beszélgetnek a hotel vendégei.
Az egykori szovjet titkosszolgálat, a KGB "poloskái" kerültek elő az orosz fővárosban a legendás Moszkva szálloda bontásakor; a legkülönfélébb helyekre telepített lehallgató berendezéseket állítólag még tíz éve is használták - írta a Komszomolszkaja Pravda című újság csütörtökön.

Igazak voltak a pletykák

A moszkvai sajtó nemrég számolt be arról, hogy - egy különleges belső szétszereléses technikával - hozzákezdtek a Vörös tér közelében álló Moszkva szálloda lebontásához. Az 1935-től idén júliusig folyamatosan működő szállodát szupermodern változatban, de szinte változatlan külsővel újra felépítik. A városvezetés szerint célszerűbb a szállodát újra felépíteni, mint felújítani.

Az épület szétbontását végző munkások megbizonyosodhattak: igazak voltak azok az egykori pletykák, hogy a Moszkvában a KGB-nek mindenhol füle van. A vastag tapéta- és vakolatréteg alól előkerült poloskákkal a VIP-vendégek által használt lakosztályokban minden helyiséget, még a fürdőszobákat és mellékhelyiségeket is lehallgatták. A lap megkereste a volt szovjet KGB egy nevének elhallgatását kérő technikai munkatársát, aki elmondta, hogy a lehallgató készülékek már az épület építésekor a falakra kerültek. A ma már rettentő primitívnek számító berendezések - úgynevezett morzsamikrofonok - segítségével fogott hangokat felerősítették, és a szálloda legfelső emeletének szobáiban 24 órás szolgálatot teljesítő KGB-ügyeleteseknek továbbították.

Meghibásodás nélkül

A titkosszolgálat a beszélgetéseket orsós magnetofonokon rögzítette. Az idegen nyelvű beszélgetéseket teljes egészében felvették, majd fordítók és kódfejtők segítségével elemezték. Az orosz párbeszédekből azokra a részekre voltak kíváncsiak, amelyekben bizonyos szavak elhangzottak. A kódfejtőkre pedig azért volt szükség, mert az orosz másként gondolkodók - tudván a KGB titkos füleiről - a kényes fogalmak helyett más szavakat, a szovjet hatalom (szovjetszkaja vlaszty) helyett például a Szofja Valentyinovna kifejezést használták.

A KGB egykori munkatársa elmondta: a "poloskák" némelyike 60 éven át meghibásodás nélkül teljesítette szolgálatát. Információi szerint a titkos lehallgatásokat csak tíz évvel ezelőtt szüntették be.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?