Jácint
17 °C
31 °C

A KGB lehallgatta a Moszkva szálló lakóit

2003.09.25. 12:03
Az orosz fővárosban a legendás Moszkva szálló bontásakor a KGB poloskái kerültek elő. A berendezések ugyan rettentően primitívek voltak, ám egynémelyik darab hatvan éven át közvetítette a szovjet titkosszolgálatoknak, hogy miről beszélgetnek a hotel vendégei.
Az egykori szovjet titkosszolgálat, a KGB "poloskái" kerültek elő az orosz fővárosban a legendás Moszkva szálloda bontásakor; a legkülönfélébb helyekre telepített lehallgató berendezéseket állítólag még tíz éve is használták - írta a Komszomolszkaja Pravda című újság csütörtökön.

Igazak voltak a pletykák

A moszkvai sajtó nemrég számolt be arról, hogy - egy különleges belső szétszereléses technikával - hozzákezdtek a Vörös tér közelében álló Moszkva szálloda lebontásához. Az 1935-től idén júliusig folyamatosan működő szállodát szupermodern változatban, de szinte változatlan külsővel újra felépítik. A városvezetés szerint célszerűbb a szállodát újra felépíteni, mint felújítani.

Az épület szétbontását végző munkások megbizonyosodhattak: igazak voltak azok az egykori pletykák, hogy a Moszkvában a KGB-nek mindenhol füle van. A vastag tapéta- és vakolatréteg alól előkerült poloskákkal a VIP-vendégek által használt lakosztályokban minden helyiséget, még a fürdőszobákat és mellékhelyiségeket is lehallgatták. A lap megkereste a volt szovjet KGB egy nevének elhallgatását kérő technikai munkatársát, aki elmondta, hogy a lehallgató készülékek már az épület építésekor a falakra kerültek. A ma már rettentő primitívnek számító berendezések - úgynevezett morzsamikrofonok - segítségével fogott hangokat felerősítették, és a szálloda legfelső emeletének szobáiban 24 órás szolgálatot teljesítő KGB-ügyeleteseknek továbbították.

Meghibásodás nélkül

A titkosszolgálat a beszélgetéseket orsós magnetofonokon rögzítette. Az idegen nyelvű beszélgetéseket teljes egészében felvették, majd fordítók és kódfejtők segítségével elemezték. Az orosz párbeszédekből azokra a részekre voltak kíváncsiak, amelyekben bizonyos szavak elhangzottak. A kódfejtőkre pedig azért volt szükség, mert az orosz másként gondolkodók - tudván a KGB titkos füleiről - a kényes fogalmak helyett más szavakat, a szovjet hatalom (szovjetszkaja vlaszty) helyett például a Szofja Valentyinovna kifejezést használták.

A KGB egykori munkatársa elmondta: a "poloskák" némelyike 60 éven át meghibásodás nélkül teljesítette szolgálatát. Információi szerint a titkos lehallgatásokat csak tíz évvel ezelőtt szüntették be.