Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Tömegsír egy moszkvai pincében

2007.10.04. 13:53
Tömegsírt találtak Moszkvában egy felújítás alatt álló belvárosi műemlék épület pincéjében. Az ott eltemetett 34 embert a harmincas években lőtték főbe. Az épület közel van az egykori KGB-székházhoz.

A belügyminisztérium fővárosi részlegénél az Interfax hírügynökségnek elmondták: a részletek tisztázásához még számos vizsgálatra van szükség, de az eltemetettek az első jelek szerint valamikor a 30-as években haltak meg, mégpedig úgy, hogy agyonlőtték őket.

A koponyákon közvetlen közelből leadott lövések nyomai láthatók. A 34 személy maradványai mellett egy még azonosítatlan gyártmányú pisztolyt is találtak.

A Seremetyevszkij Podvor, ahol a tömegsírt találták, a XIX. században épült és Moszkva kulturális műemlékei közé tartozik. A Nyikolszkaja utcában van, amely az egykori KGB központi épületénél ér véget.

A műemlékvédelmi hatóságnál elmondták, hogy a felújítás megkezdése előtt minden történelmi jellegű épületet alaposan átvizsgálnak a szakértők, de ezúttal nem találtak semmi figyelemre méltót, ami érthető, mert az emberi maradványok a pince padlója alatt voltak. "Lehet, hogy a munkások a kivégző szobát találták meg" - mondta az egyik illetékes.

A vizsgálat során nem csupán azt próbálják majd meg kideríteni, hogy pontosan mikor ölték meg az embereket, hanem lehetőség szerint az áldozatok és hóhéraik nevét is.

Hasonló leletekre már volt példa az orosz fővárosban: öt éve a legfelső bíróságnak a belvárosi Povarszkaja utcán lévő épületében találtak emberi maradványokat. A harmincas évek terrorja idején emberek millióit hurcolták el, vagy lőtték agyon.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!