Izraelt sejti az iraki terror mögött Irán

2004.07.13. 11:42
Országát a terror elleni háború elkötelezet hívének beállítva az Egyesült Államokat és Izraelt tette felelőssé az iraki merényletekért és emberrablásokért Irán legfőbb vallási vezetője. A teljhatalmú Khamenei ajatollah a szélsőséges iraki síitáknak nyújtott támogatásokról nem ejtett szót.
Izraelt és az Egyesült Államokat sejti az iraki terrortámadások és emberrablások mögött Irán teljhatalmú vallási vezetője, Ali Khamenei ajatollah - jelentette az AP. "Komoly gyanúnk szerint az ügynök amerikaiak és izraeliek hajtják végre ezeket a borzalmas terrorcselekményeket" - idézte az állami IRNA hírügynökség a legfelsőbb vezető szavait.

Khamenei Goh Chok Tong szingapúri miniszterelnökkel folytatott megbeszélése után fejtette ki sajátos álláspontját. Irakban hónapok óta folyamatosak a terrortámadások és az emberrablások. Az iraki ideiglenes kormány és az amerikai hadsereg Szíriát vádolja a szunnita, Iránt a síita lázadók támogatásával.

Khamenei ezzel szemben - a hagyományos iráni retorikát használva - legfőbb ellenfeleit vádolta terrorizmussal. "A terrorizmus félelmetes, szörnyű jelenség. Az Iráni Iszlám Köztársaság már évekkel ezelőtt mélységesen átérezte a következményeit, ezért is vagyunk elkötelezett hívei a terrorizmus elleni háborúnak" - jelentette ki Khamenei. A legfőbb vallási vezető nem tett említést a radikális iraki síita vezetőknek nyújtott támogatásról és a feltételezések szerint az országban bujkáló al-kaidásokról.  • Tippek
  • Árfolyam