Krisztina
18 °C
24 °C

Irán bombázását szorgalmazza Khomeini unokája

2003.08.10. 16:37
Végső esetben amerikai katonai segítséggel szabadítaná fel Iránt Huszein Khomeini. Az iráni forradalmat kirobbantó ajatollah unokájának békésebb ötletei is vannak, népszavazáson döntene az iszlám rendszer megdöntéséről.
Támogatná az Irán elleni amerikai hadműveleteket Huszein Khomeini, az irán iszlám forradalmat kirobbantó Khomeini ajatollah unokája. "Más megoldás híján Irán felszabadítása és egy demokratikus hatalom létrehozása céljából nem ellenezzük, hogy az Egyesült Államok az iraki intervenció mintájára beavatkozzon ebben az országban is" - mondta.ű az Azzamán című független bagdadi lapban megjelent interjújában.

Népszavazást akar

Khomeini szerint Irán "zsákutcába jutott", az országban népszavazást kellene tartani az iszlám rendszer megszüntetéséről. "A népnek kell dönteni: ha akarja ezt a rendszert, maradjon. De ha nem akarja, akkor az iráni vezetőknek tiszteletben kell tartaniuk a döntést, csak így maradhatnak hűek az iszlám alapelveihez" - mondta.

Szétválasztani a vallást és az államot

Huszein Khomeini, aki már több hete Irakban tartózkodik, az AFP-nek augusztus 5-én adott interjújában a népszavazás szükségessége mellett azt is hangoztatta, hogy Iránban szét kell választani a vallást és az államot, valamint hogy ellenzi az iszlám törvényekre, a saríára alapozott iráni alkotmányt. Az interjúban védelmébe vette a nyugati demokráciát.

Gyxanús körülmények között

Huszein Khomeini a néhai Khomeini ajatollah két fia közül az 1977-ben elhunyt Aga Musztafának a fia. Aga Musztafa gyanús körülmények között, autóbalesetben vesztette életét még az iráni sah uralma idején.

Az ajatollah másik fia, Ahmad 48 évesen 1995-ben halt meg szívrohamban. A muzulmán síita pap Ahmad atyja legközelebbi tanácsadójának számított azokban az évtizedekben, amikor az ajatollah Irán legfőbb vallási és politikai vezetője volt. Ahmadot a szélsőségesen baloldal- és Nyugat-ellenes iszlám rezsim nagy befolyással bíró vezéralakjaként tartották számon.