Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Oszama bin Ladent vádolják, ő tagad

Bár az akciót már most magára vállalta egy palesztin radikális szervezet, ezt a bejelentést röviddel később visszavonták. Egyelőre lehetetlen megmondani, ki a felelős, a hasonló támadásokat rutinszerűen többen is vállalják. Egyes szakértők szerint Oszama bin Laden áll az akció mögött.
Legelső értesülések szerint az akciót a Demokratikus Front Palesztina Felszabadításáért (DFLP) nevű radikális szervezet vállalta magára. Röviddel később azonban a DFLP vezetője már cáfolta a korábbi kijelentést. A DFLP-t Szíria támogatja, Jasszer Arafat Palesztin Hatóságától független erő. Nemrég azzal került ismét reflektorfénybe, hogy az izraeliek megölték egyik népszerű vezetőjét, akit terrorizmussal vádoltak.

Oszama bin Laden

Bin Laden a tettes?

Amerikai illetékesek egyelőre névtelenül, szakértők pedig egyre nyíltabban adnak hangot azon feltételezéseiknek, hogy a terrorcselekmények értelmi szerzője Oszama bin Laden, az Afganisztánban rejtőzködő, szaúdi származású terroristavezér lehetett. Egy kormányzati tisztségviselő, aki nem kívánta felfedni kilétét, azt mondta: vannak jelek, miszerint az Oszama bin Laden szellemi irányítása alatt álló Al-Kaida szervezet lehet a felelős - jelentette az MTI.

Afganisztáni tálib tisztviselők sajtótájékoztatójukon tagadták, hogy bármi közük volna a támadáshoz, amit elítéltek. Azt is közölték, hogy a tálib vezetés nem áll kapcsolatban bin Ladennel, aki nem tartózkodik az országban.

A brit Jane's Defense vezetője azt nyilatkozta, hogy csak a szaúdi képes ilyen méretű és szervezettségű támadásra. Az ismeretlen helyen tartózkodó Bin Laden azonban kedd éjjel egy pakisztáni újságnak tagadta, hogy részt vett volna a támadásban, de "támogatta őket". "Úgy tekintek a támadásokra, mint visszavágásra a zsarnokság ellen. Amikor Palesztinában gyilkoltak ártatlan embereket, miért hallgattak az amerikai emberek?" - nyilatkozta.

Richard Holbrooke, az Egyesült Államok volt ENSZ-nagykövete szerint sok minden mutat Oszama bin Laden körének irányába. Keringenek olyan sajtóértesülések, hogy bin Laden hetekkel ezelőtt "példátlanul kiterjedt" akciósorozatot helyezett kilátásba amerikai "érdekeltségek" ellen. Hírszerzési illetékesek bin Laden mellett egyes palesztin csoportokat, Irakot, illetve Iránt is képesnek tartják az akció kivitelezésére.

Mi lesz a válasz?

Az Egyesült Államok reakcióját, akárkit, akármelyik szervezetet vagy államot is találják felelősnek a terrortámadásért, egyelőre lehetetlen kiszámítani. Az utolsó nagyszabású Amerika-ellenes akció - a kelet-afrikai követségek 1998-as megtámadása - után az amerikai hadsereg cirkálórakétákat lőtt ki afganisztáni és szudáni feltételezett terrorista célpontokra, és szankciókat vezetett be az országok ellen.

A világ legkeresettebb terroristája

Az Egyesült Államok külképviseletei elleni támadással, az amerikai Cole tengeralattjáró elleni merénylettel, a nemzetközi terrorizmus támogatásával vádolt bin Ladin 1957-ben született Rijádban, Szaúd-Arábiában. Menedzsmentet és közgazdaságtant tanult az Abdul Aziz Király Egyetemen, házas, több gyermek apja. A gazdag családból származó Oszama 1973-ban lépett kapcsolatba szélsőséges iszlám csoportokkal.

A '80-as évek elején bekapcsolódott az afganisztáni mudzsahedínek harcába a szovjetek ellen és Dél-Jemenben a kommunisták ellen. Afganisztánban kiképzőközpontot alapított a mudzsahedínek számára és 1986-ban és '89-ben részt vett a legnagyobb, dzsalalabadi harcokban. 1991-ben hagyta el az Arab-félszigetet. A szaúdi kormány felszólította, hogy térjen haza, és miután ezt megtagadta, megfosztották állampolgárságától.

A muzulmán hívőket felszólította, hogy indítsanak szent háborút a zsidó-keresztény szövetség ellen, amely hatalma alatt tartja Palesztinát és az Arab-félszigetet. Neve a csecsenföldi háborúk kapcsán is felmerült, egyes források szerint szerepe volt/van a csecsen harcosok fegyver-utánpótlásának biztosításában. Az FBI terrorcselekmények szervezése miatt a tíz legfontosabb körözött személy között tartja számon. Jelenleg feltehetően Afganisztánban tartózkodik.

Jó reggelt, Amerika!
Egy szenátusi meghallgatáson a Nemzetbiztonsági Tanács három tagja már áprilisban felhívta a szenátus igazságügyi albizottságának figyelmét arra, hogy a legfontosabb nemzetbiztonsági kérdés egy esetleges Amerikán belüli terrortámadás bekövetkezése. A három exszenátor, Gary Hart, Warren Rudman és Lee Hamilton azt javasolta, hogy egyesítsék egy kabinetszintű hivatalban a szövetségi vészhelyzetkezelő ügynökséget, a partiőrséget, a határőrséget és a vámhivatalt, mely hatékonyan tudna kezelni egy ilyen terrortámadást.

Jelenleg nincs központi terrorizmusellenes ügynökség Amerikában, mintegy ötven ügynökségnek van terroristaelhárító szervezete, azonban nincs közöttük meghatározva a hierarchia. Hart szerint túl sok dolguk van a hivataloknak, és nincs koordinálva munkájuk. 1999. során 475 millió ember lépett az Egyesült Államok területére, velük együtt 125 jármű, 16,5 millió teherautó és ötmillió hajón szállított konténer, melyek bármelyike hordozhatott terroristákat vagy eszközöket. A szenátor szerint Amerika nincs tudatában annak, hogy mennyire védtelen.