Benedek
-4 °C
5 °C

Hitler el akarta rabolni a pápát

2005.01.17. 13:40
Most nyilvánosságra került dokumentumok szerint a II világháború idején Adolf Hitler parancsot adott a pápa elrablására és Németországba történő deportálására. Ezt állítólag egy SS-tábornok akadályozta meg.
Hitlernek titkos terve volt a szerinte "náciellenes" XII. Pius pápa elrablására és Németországba való deportálására, de ezt éppen az SS-tábornokok hiúsították meg az olasz sajtó beszámolója szerint.

Az erre vonatkozó dokumentumot először szombaton a vatikáni befolyás alatt álló, az olasz püspöki konferencia (CEI) által kiadott Avvenire című napilap szellőztette meg, ezt vette át több olasz újság is. Az irat szigorúan titkos - mint szinte minden második világháborús vatikáni dokumentum -, már csak azért is, mert XII. Pius pápa boldoggá avatási eljárása ügyiratainak részét képezi.

Az Avvenire által közzétett dokumentum szerint a Führer 1943-ban parancsot adott a pápa elrablására, mert "XII. Pius a nácizmus ellensége és túl jó barátja a zsidóknak, ezért el kell rabolni és Németországba szállítani" - legalábbis Karl Friedrich Otto Wolff tábornok, az SS akkori olaszországi főparancsnoka interpretálásában. A La Repubblica liberális olasz napilap írása szerint az SS-tábornoknak azonnal teljesíteni kellett volna a parancsot, s letartóztatnia Pacelli pápát, aki az újság szerint a második világháború katolikus-zsidó kapcsoatainak az egyik legvitatottabb személyisége.

Wolff azonban - saját állítása szerint, amelyet más dokumentumok egyelőre nem igazolnak - maga tájékoztatta erről a katolikus egyházfőt, az SS-tábornok legalábbis ezt írja a majd negyedszázaddal később született emlékirataiban, amelyeket 1972-ben a XII. Pius boldoggá avatásában eljáró vatikáni bírák rendelkezésére bocsátott.

Az Avvenire az SS-tábornok tanúvallomása alapján állítja, hogy Hitler a pápa elrablásával a Vatikánt is el akarta tüntetni a színtérről. Az akcióra az SS egységeit mozgósították volna, amelyek a páparablás mellett a vatikáni archívumokat is biztonságba helyezték volna, az egyházfőt pedig Liechtesteinben, egy kastélyban szállásolták volna el. A terveket azonban Wolff tábornok maga hiúsította meg, mert XII. Pius letartóztatása helyett elmondta neki a náci vezér terveit - állítja az SS-tábornok. Arról nincsenek hírek, hogy Hitler miért nem kérte számon parancsa teljesítését a hozzá oly hű, s a háborús mészárlásokban jeleskedő SS-főtiszttől.

Pius ellentmondásos élete
A világháborús pápa szerepét ellentmondásosnak ítélik független történészek, s valószínűleg nem véletlen, hogy boldoggá avatási eljárása immár négy évtizede húzódik. Utódját, XXIII. János pápát 2000-ben ugyanakkor boldoggá avatták, noha az olasz sajtóban hetek óta éles vita folyik arról, milyen szerepet játszott-játszhatott a világháborús pápa, Pacelli, és az akkor nunciusként szolgáló utódja, Roncalli, a megkeresztelt és megmentett zsidó gyermekek további sorsának alakulásában. Egyes olasz történészprofesszorok által közzétett dokumentumok szerint mindkét pápa rokonszenvezett az akkori európai fasiszta diktatúrákkal.