Kiegyezne a magyarokkal a szlovák emberjogi miniszter

2006.09.11. 16:55
Kölcsönös bocsánatkérésen alapuló történelmi kiegyezést javasolt a szlovák-magyar feszültség feloldására a szlovák emberjogi miniszter. Dusan Caplovic javaslatát a szlovák kormány nem tekinti hivatalos álláspontnak, ráadásul történelmileg sincs feltétlenül rendben. A magyaroknak szerinte a szlovákok 1938-as kitelepítéséért kéne elnézést kérnie, de ilyen esemény nem volt.

Magyar-szlovák kiegyezést javasolt hétfőn a szlovák emberjogi miniszter, Dusan Caplovic, jelentette a dpa. Robert Fico párttársa javaslata szerint Szlovákia bocsánatot kérne a magyarok kollektív bűnösként való megbélyegzéséért és II. világháború utáni kitelepítéséért, amennyiben Magyarország is elnézést kér a szlovákok 1938-as kitelepítéséért.

Meg sem történt

A javaslat szépséghibája, hogy 1938-ban, amikor az akkori Csehszlovákia magyar lakta területeit - köztük a II. világháború után a Szovjetunióhoz csatolt Kárpátalját - az I. bécsi döntés értelmében visszacsatolták Magyarországhoz, a magyarok nem telepítettek ki szlovákokat az ország területéről. A magyarországi szlovákok 1946-48-ban, a magyarok kitelepítésével egyidejüleg ugyanakkor tömegesen hagyták el az országot, de ezt különösebb külső kényszer nélkül tették. Szlovákiából mintegy százezer magyart üldöztek el, Magyarországról 73 000 szlovák távozott, de csak azok, akik maguk jelentkeztek az áttelepítésre.

A II. világháború után Eduard Benes csehszlovák kormányfő dekrétumai mondták ki a csehszlovákiai német és magyar kisebbség kollektív bűnösségét és döntött a népcsoportok kitelepítéséről. A Benes-dekrétumok kérdése azóta is érzékeny pontja a cseh-német, a cseh-magyar és a szlovák-magyar viszonynak. Csehország szociáldemokrata miniszterelnöke 2005-ben ugyan hivatalosan is bocsánatot kért a dekrétumok kollektív büntetései miatt, de ezzel magára is haragította Vacláv Klaus cseh elnököt. A dekrétumok Csehországban és Szlovákiában is mind a mai napig hatályos törvények.

Nem hivatalos álláspont

Caplovic javaslata ráadásul nem is hivatalos kormányálláspont. "Ez a saját javaslata, ami jelenleg nem is tekinthető hivatalosnak" - kommentálta az emberjogi miniszter javaslatát a dpa német hírügynökségnek Erika Adamova szlovák kormányszóvivő.

A Robert Fico vezette, nevében szociáldemokrata, valójában populista Smer és szövetségesei, a nacionalista HZDS és a szélsőjobboldali SNS hatalomra kerülése után fellángoltak a magyarellenes indulatok Szlovákiában. A magyarok elleni támadásokban csúcsosodó attrocitások kapcsán már felmerült a német-francia megbékélés mintáját követelő történelmi kiegyezés lehetősége, de a két ország kormányai egyelőre nem tettek lépéseket az ügyben.  • Árfolyam