A hadsereggel verette volna szét a kijevi tüntetéseket Janukovics

2004.12.14. 20:40
Kucsma hivatalának vezetőhelyettese és diplomáciai források szerint is a hadsereggel akarta szétveretni az ellenzéki tüntetéseket Viktor Janukovics. A hatalom jelöltjeként induló, de kegyvesztetté vált kormányfő tagad, mint mondja, ő "csak rendet akart teremteni".

A fegyveres erők bevetését követelte Leonyid Kucsma elnöktől Viktor Janukovics, a hatalom elnökjelöltje a választási csalásokat követ tömegdemonstrációk idején, állítja Kucsma környezetéből származó értesülései alapján a Financial Times. Janukovics keddi, szevasztopoli nagygyűlésén tagadta a vádakat, jelentette a Reuters.

Kucsma ellenállt

"A hatalom több képviselője is rendkívüli állapot kihirdetésére akarta rávenni az államfőt. Az mondták, ideje erőt ebvetni", idézte a Financial Times Vaszil Bazivot, Kucsma hivatalvezető-helyettesét. A lap értesüléseit nyugati diplomáciai források is megerősítették. Baziv szerint Kucsma ellenezte az erő bevetését.

A november 21-i választásokat követő tüntetések második napján több hírforrás is beszámolt róla, hogy az ukrán hatalom akár a fegyveres erőket is bevetette volna a demonstrálók ellen. A hadsereg azonban erre a beszámolók szerint nem volt hajlandó.

Csak rendet akart teremteni

A már a megismételt második forduló kampányát megkezdő Janukovics húszezer támogatója előtt Szevasztopolban tagadta a Financial Times értesüléseit. "Hadd mondjak csak annyit, hogy ezek az információk hamisak. Én csak a rend helyreállítását követeltem", mondta.

A Financial Times szerint Janukovics mellett Viktor Medvescsuk, az elnöki hivatal sokak szerint a kucsmai hatalmat jelképező elnöke kardoskodott a haderő bevetése mellett. A tíz éve a hatalom második emberének számító Medvescsuk a nap folyamán bejelentette, hogy december végén visszavonul hivatalától. Igaz, állítása szerint a lépést már régóta tervezte, mivel Kucsma is távozik a hatalomból.  • Tippek
  • Árfolyam