György
14 °C
24 °C

Kettős robbanás egy kijevi bíróságon

2004.02.09. 14:45
Egy kerületi bíróságon történt két robbanás hétfőn délelőtt Kijevben. A feltehetőleg detonációkban sokan megsérültek, halálos áldozatokról nem érkeztek jelentések. Minisztériumi források szerint gázrobbanás történt.
Két robbanásról számolt be hétfőn az Itar-Tassz orosz hírügynökség. Az ukrán bíróság egyik kijevi épületében történtekről hosszú ideig nem érkeztek pontos információk, a Magnolia TV jelentései szerint sokan megsebesültek. Az Associated Press kora délutáni értesülése szerint feltehetőleg gázrobbanás történt, melynek tíz sérültjét már kórházban ápolják.

A két gázrobbanás nagy valószínűséggel az épületben zajló karbantartási, javítási munkák közben történt - áll az Egészségügyi Minisztérium közleményében. A bíróság szóvivője szerint azonban nem végeztek semmiféle javítást az épületben, a robbanások a földszinti mellékhelyiségeknél történtek, eredetüket még vizsgálják.

A robbanás idején szolgálatban lévő rendőr arról számolt be, hogy ipari karbid szagát érezte a detonációt megelőző pillanatokban. A karbidnak jellegzetes fokhagymás szaga van, vízzel érintkezve rendkívül gyúlékony, robbanásveszélyes acetiléngáz szabadul fel belőle.

Az épület homlokzata részben megrongálódott, a közelben lévő házak ablakai kitörtek a detonációk következtében, a környéket üveg- és betöntörmelék borítja. A helyszínre nagy erőkkel vonultak ki a rendőrök, tűzoltók, keresőcsapatok és mentők, valamint a hatóságok bombaszakértőket is vezényeltek a bírósági épülethez.

A különféle gázrobbanások szinte mindennaposak a volt Szovjetunió utódállamaiban, többnyire az elavult eszközök, és az elhanyagolt karbantartás az okai a sokszor több halálos áldozatot is követelő tragédiáknak.

Oroszországban eközben eltemették a február hatodikai terrortámadás két áldozatát. A moszkvai metróban történt merénylet 39 halálos áldozatot követelt, és több mint százhúszan megsérültek. Az ügyészség szombaton megerősítette a korábbi feltételezést, amely szerint öngyilkos merénylő vitte véghez a robbantást.