Viola
-5 °C
-2 °C

Meghalt egy tüntető Kínában

2008.04.22. 08:16
Csaknem száz ember tüntetett a kínai Jünnan tartományban egy bánya megépítése ellen, a résztvevők felvételeket akartak készíteni a tiltakozásról. A cég alkalmazottai és a rendőrök elvették a kamerákat, ami összecsapáshoz vezetett. A rendőrök belelőttek a tömegbe, egy ember azonnal meghalt.

Összecsaptak a rendőrök és a tüntetők Kína délnyugati részén, egy tiltakozó meghalt, öten súlyosan megsérültek, jelentette a kínai állami média és egy jogvédő szervezet kedden. A demonstrálók egy wolframbánya építése ellen tiltakoztak hétfőn, Jünnan tartományban.

Egy kínai jogvédő szervezet szerint a rendőrök rálőttek a csaknem száz fős tömegre, egy tüntető azonnal meghalt. Helyi és külföldi jogvédők szerint több mint húsz tüntetőt megvertek és a rendőrség számos embert bevitt kihallgatásra. A helyi kormányzat azt állítja, a rendőrök figyelmeztető lövéseket adtak le a levegőbe, de ez hatástalannak bizonyult, és csak ezután használtak gumibotot és fegyvereket a tüntetők ellen.

A hivatalos kínai média szerint öt rendőr és tizenegy tüntető sérült meg az összecsapásban, akik közül egy demonstráló később meghalt a kórházban.

A tiltakozást az váltotta ki, hogy a falusiak nem fogadták el a kárpótlást, amit a bánya üzemeltetői felajánlottak, de az építkezés mégis megkezdődött. A helyiektől a cég alkalmazottai és a rendőrök elvették a videokamerákat, ez vezetett az összecsapásokhoz.

Áprilisban már volt hasonló eset Kína déli részén. Ott hatezer falusival csaptak össze a rendőrök. A helyiek azért tiltakoztak, mert kevesellték a kárpótlást, amit elvett földjeikért kaptak. A területen egyébként golfpályát építenek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!