József, Bánk
-7 °C
0 °C

Bűntetőeljárás a magyart verő rendőr ellen

2006.03.20. 17:31
Bíróság előtt kell felelnie a tettéért annak a szerb rendőrnek, aki maradandó sérüléseket okozott egy magyar fiatalnak március 15-én. A fiú nagyanyja szerint nem magyarverés, hanem rendőri túlkapás történt.

Bűnvádi eljárás indult egy magyar fiatalembert megverő nagykikindai szerb rendőr ellen. A magyar fiú súlyos sérüléseket szenvedett, az eset után a nagykikindai rendőrség 12, felelősnek tartott munkatársát függesztették fel állásából.

A kikindai eset március 15-én késő éjszaka történt a román határhoz közeli bánáti városban. A magyar férfi négy társával együtt részegen hangoskodott egy buszmegállóban, majd szóváltásba keveredett a környékbeli romákkal. A rendőrség közrend megsértése miatt előállította a hangoskodókat, kettejüket - a magyar fiatalembert és egyik társát - rendőrségi fogdába zárták.

Másnap a magyar férfi hasi fájdalmakra panaszkodott. Kiderült, hogy súlyosan károsodott a lépe, belső vérzése volt, ezért a kórházban kioperálták a lépét. A sértett nagyanyja szerint unokáját a kikindai rendőrségen összeverték, eszméletét vesztette, de az eset mögött nem kell magyarellenességet keresni. A sértett fivére közölte, hogy beperli a kegyetlenkedő rendőröket.

A történtek miatt átfogó nyomozást indított a szerb belügyminisztérium felügyeleti szerve. Nagykikindán ez már a második rendőri túlkapás volt, öt hónappal ezelőtt egy helyi rendőr a nyílt utcán agyonvert egy férfit. A rendőr ellen vádat emeltek.