Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

Újságírót akartak ölni?

2002.07.22. 17:05
Négy ember a legolvasottabb cseh lap oknyomozó újságíróját akarta megölni - állítja cseh rendőrség A férfiakat letartóztatták, az ügyet még tovább vizsgálják.
Négy személyt vettek őrizetbe Csehországban hétfőn, akiket a hatóságok azzal vádolnak, hogy egy ismert újságíró meggyilkolását tervezték. Részleteket nem közöltek, de annyit tudni, hogy a terv Sabina Slonková, a legolvasottabb cseh napilap, a Mladá Fronta Dnes tényfeltáró és oknyomozó riportere ellen irányult volna. Slonková újságíróknak elmondta, hogy a négy letartóztatott között van Karel Srba, a külügyminisztérium egykori főtitkára is. Őt tavaly tavasszal éppen a Mladá Fronta Dnesben megszellőztetett visszaélés-ízű eset miatt bocsátotta el hivatalából Jan Kavan külügyminiszter. A merényletet állítólag a múlt szerdán kellett volna végrehajtani, de egyelőre ismeretlen okok miatt végül is erre nem került sor.

A bukott főtitkár

A prágai sajtó szerint Srba írta alá azt az állam számára kedvezőtlen szerződést, melynek alapján egy magáncég bérbe vette a moszkvai Cseh Ház elnevezésű szállodát és vendéglőt. A lapok azt állították, hogy a bérlet kapcsán az állam évente mintegy 30 millió koronás bevételtől esett el. Kavan a sajtóban megjelent bírálatok alapján nagyrészt elismerte a hibát, és bejelentette, hogy új bérleti szerződést dolgoznak ki. Srba magára vállalta a botrányért a felelősséget, és távozott hivatalából.

Riporterek életveszélyben

Csehországban egyébként nem ez az első eset, hogy egy újságírót meg akartak gyilkolni. 1993-ban például egy szőkített olajjal kereskedő vállalkozó fizetett meg egy bérgyilkost, hogy tegye el láb alól Stanislav Cechet, a Blesk címu bulvárlap riporterét, aki sokat foglalkozott a témával. A gyilkosság végrehajtását a rendőrségnek sikerült megakadályozni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!