Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újságírót akartak ölni?

2002.07.22. 17:05
Négy ember a legolvasottabb cseh lap oknyomozó újságíróját akarta megölni - állítja cseh rendőrség A férfiakat letartóztatták, az ügyet még tovább vizsgálják.
Négy személyt vettek őrizetbe Csehországban hétfőn, akiket a hatóságok azzal vádolnak, hogy egy ismert újságíró meggyilkolását tervezték. Részleteket nem közöltek, de annyit tudni, hogy a terv Sabina Slonková, a legolvasottabb cseh napilap, a Mladá Fronta Dnes tényfeltáró és oknyomozó riportere ellen irányult volna. Slonková újságíróknak elmondta, hogy a négy letartóztatott között van Karel Srba, a külügyminisztérium egykori főtitkára is. Őt tavaly tavasszal éppen a Mladá Fronta Dnesben megszellőztetett visszaélés-ízű eset miatt bocsátotta el hivatalából Jan Kavan külügyminiszter. A merényletet állítólag a múlt szerdán kellett volna végrehajtani, de egyelőre ismeretlen okok miatt végül is erre nem került sor.

A bukott főtitkár

A prágai sajtó szerint Srba írta alá azt az állam számára kedvezőtlen szerződést, melynek alapján egy magáncég bérbe vette a moszkvai Cseh Ház elnevezésű szállodát és vendéglőt. A lapok azt állították, hogy a bérlet kapcsán az állam évente mintegy 30 millió koronás bevételtől esett el. Kavan a sajtóban megjelent bírálatok alapján nagyrészt elismerte a hibát, és bejelentette, hogy új bérleti szerződést dolgoznak ki. Srba magára vállalta a botrányért a felelősséget, és távozott hivatalából.

Riporterek életveszélyben

Csehországban egyébként nem ez az első eset, hogy egy újságírót meg akartak gyilkolni. 1993-ban például egy szőkített olajjal kereskedő vállalkozó fizetett meg egy bérgyilkost, hogy tegye el láb alól Stanislav Cechet, a Blesk címu bulvárlap riporterét, aki sokat foglalkozott a témával. A gyilkosság végrehajtását a rendőrségnek sikerült megakadályozni.