Franciska, Fanni
-5 °C
7 °C

'Le Kim Dzsong Illel!'

2005.01.17. 23:19
Kijutott Észak-Koreából az a film, amely állítólag az első képes bizonyíték arra, hogy belső ellenzéke van az államhatalomnak az elszigetelt diktatúrában. A filmen a vezér, Kim Dzsong Il képe látható, rendszerellenes feliratokkal összefirkálva.

Észak-Koreából külföldre jutott és hétfőn a nyilvánosság elé került egy videofelvétel, amely állítólag az első képes bizonyíték arra, hogy létezik belső ellenállás a kommunista rendszerrel szemben.

#alt#
Kim Dzsong Il, ellenzéki feliratokkal.
www.dailynk.com

A novemberben készült, harmincöt perces felvétel egyik részletében Kim Dzsong Il észak-koreai vezető egyenruhás képe látszik egy gyárépület falán. A kép össze van firkálva többek közt "Le Kim Dzsong Illel! Keljünk föl, hogy kijussunk a diktatúrából" - feliratokkal. A narráció szerint "Észak-Korea népének új vezetőre van szüksége. Nagy lehetőség van a demokráciára ebben az országban."

Főbenjáró bűn a kép összefirkálása

A vezető képének feliratozása súlyos bűncselekménynek minősül, és akár tárgyalás nélküli kivégzés is lehet belőle, mondta Szöulban Do Hi Jun, a felvételt leközlő dél-koreai emberjogi csoport vezetője, aki szerint nem közemberek, akik a felvételt készítették. A videó több kézen át, Kínán keresztül jutott el Dél-Koreába Hörjong északkeleti határvárosból, ahol a Reuters szerint fiatal észak-koreaiak rögzítették. A diktatúrából elmenekült, Dél-Koreában letelepült észak-koraiak szervezete hozta nyilvánosságra.

A felvétel máshol egy jórészt néptelen, lepusztult várost mutat. Élet jeleit csak egy vasúti kereszteződésnél látni, ahol az emberek gabonát és háztartási cikkeket próbálnak eladni. Egy ember dohányt és a pártlapból, a Nodong Szinmunból vágott papírszeleteket árul.

Do szerint a felvétel készítői jól ismerik a rendszert, tisztában voltak a személyes biztonságuk veszélyeztetésével, "képesek lennének befolyásolni az észak-koreai nyilvánosságot, és készek a merész lépésekre", de nem árulta el, hogy a kommunista párt vagy a hadsereg tagjairól van-e szó.

Kim Dzsong Il 1994-ben örökölte meg a világ egyik legelzártabb kommunista állama fölötti hatalmat, apja, Kim Ir Szen halála után.