Sára, Márió
2 °C
6 °C

Az észak-koreai trónörököst Kínába deportálták a japánok

2001.05.04. 12:38
A diplomáciai bonyodalmakat elkerülendő Kínába deportálták a japán hatóságok azt a férfit, aki kedden hamis útlevéllel érkezett Japánba, és Kim Dzsong Il észak-koreai vezető fiának vallotta magát. A szigorú sztálinista irányvonalat követő Észak-Koreáról és vezetőiről elég keveset tud a világ.
A japán légitársaság szingapúri járatán érkezett kedden a tokiói Narita repülőtérre egy furcsa társaság: egy férfi, két nő és egy gyermek. A négy embert már várták; no, nem a rokonok, hanem japán rendőrök. Leszálltak a gépről, és egy szürke mikrobusz a VIP-terembe szállította őket. A férfi kísértetiesen hasonlított Kim Dzsong Il észak-koreai vezetőre, csupán sokkal fiatalabb volt nála. Fekete nadrágot, aranykeretes szemüveget, pólót viselt, márkás, Louis Valton bőröndöket használt.

A "trónörököst" Kínába deportálták

A japán hatóságok körülbelül ennyit mondanak hivatalosan arról a férfiról, aki vélhetően Kim Dzsong Il észak-koreai vezető 29 éves fia, Kim Dzsong Nam, a koreai "trónörökös". Korea volt gyarmatosítója, Japán a diplomáciai botrányt elkerülendő nem hajlandó elismerni a férfi személyazonosságát. És a további problémákat megelőzendő a férfit és családját Kínába deportálták.

A titkosszolgálatok feltehetően már előre tudtak a koreai trónörökös érkezéséről, hiszen Kim Dzsong Nam már többször járt Japánban. Nem hivatalosan és nem észak-koreai útlevéllel (azzal a diplomáciai elszigeteltség miatt lehetetlen lenne), hanem egy 2000 dollárért vásárolt, dominikai úti okmánnyal és álnévvel: Pang Hsziong.

Kim Dzsong Nam Disneylandbe készült

Mikor a VIP-váróterembe kísérték a férfit, az őt vallató rendőröknek elismerte: Kim Dzsong Nam a neve, és Disneylandbe készült. A férfi azt is elmondta, hogy Kim Dzsong Il fia, és hogy a dominikai útlevél hamisítvány. A Reuters hírügynökség megjegyzi, hogy a hétórás faggatás alatt a férfi enni kért, és tízezer jenessel fizetett érte. Pénztárcája amerikai dollárral és japán jennel volt tele.

Észak-Korea szigorú sztálinista ország

A szigorú sztálinista irányvonalat követő Észak-Koreában az elnökség dinasztikusan apáról fiúra száll. A diplomáciailag elszigetelt ország vezetőiről a világ elég keveset tud. A Reuters által idézett japán hírügynökség mégis tudni véli, hogy a 29 éves Kim Dzsong Nam Moszkvában és Genfben végezte tanulmányait, sokat élt külföldön. A férfi az internet és a high-tech gazdaság jó ismerője és megszállottja.

Korea, bár lakosságának nagy része éhezik, a világ negyedik legnagyobb hadseregét tartja fenn. Az Egyesült Államok Észak-Koreát olyan államnak tartja, amely támogatja a terrorizmust, ezért gyakorlatilag a világ nem vesz róla tudomást. Volt gyarmatosítójával, Japánnal megpróbálta újra felvenni a diplomáciai kapcsolatokat, ám a tárgyalások sikertelennek bizonyultak. Bár Észak-Korea mindmáig háborúban áll a szomszédos Dél-Koreával, a két ország között lényegesen javultak a diplomáciai kapcsolatok az elmúlt években.