Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Kit mit vállalt?

2003.03.18. 01:55
Összefoglaló az Egyesült Államok Huszein-ellenes akciója melletti támogató kiállásokról:

ALBÁNIA:
Fatos Nano albán kormányfő Bushnak küldött levelében felajánlotta országa "teljes és feltétel nélküli" támogatását a terrorizmus elleni háborúhoz.

AUSZTRÁLIA:
Az ausztrál kormány már 2000 katonát küldött a Perzsa-öbölbe, - a parlament jóváhagyása nélkül. George Bush amerikai elnök hétfő este hivatalosan is kérte Ausztráliát, hogy vegyen részt egy Irak elleni háborús koalícióban. Ezt John Howard ausztrál miniszterelnök közölte Canberrában, jelezve: kormánya még kedden megvitatja az amerikai kérést, és döntését nyomban tudatja Washingtonnal.

BULGÁRIA:
A parlament jóváhagyta, hogy amerikai katonai repülőgépek egy Irak elleni hadművelet esetén használhassák az ország légterét. Legfeljebb 18 amerikai szállító repülőgép veheti igénybe a Fekete-tenger partján lévő szarafovói támaszpontot. Bulgária ezen kívül rendelkezésre bocsátja 250, nukleáris, vegyi és biológiai támadások esetére kiképzett katonáját, hogy szükség esetén "segély- és mentőakciókat" hajtsanak végre az Irakkal szomszédos országokban.

CSEHORSZÁG:
Prága az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazása nélküli esetleges Irak elleni háborúról csak azután foglal állást, ha az már beindult. Ezt Vladimír Spidla cseh kormányfő mondta hétfőn este, miután a kérdést a nemzetbiztonsági tanács megtárgyalta. Korábbi hírek szerint ENSZ jóváhagyás nélkül a csehek csak akkor kapcsolódnak be a katonai akcióba, ha a régióban tömegpusztító fegyverek lennének bevetve. Amerikai kérésre Prága engedélyezte légtere és repülőterei használatát, valamint a katonai egységek áthaladását, illetve ideiglenes állomásozását az ország területén. Jóváhagyta azt is, hogy szükség esetén a Kuvaitban állomásozó cseh vegyvédelmi egység további 22 ország - egyebek között Törökország és Izrael - területén is tevékenykedhessen. Várható, hogy a 251 tagú vegyvédelmi egységet újabb 110 emberrel erősítik meg.

GRÚZIA:
Kész nem csak politikai támogatást, de katonai segítséget is nyújtani az Egyesült Államoknak az Irak elleni támadásához.

HOLLANDIA:
"Elvileg" támogatja az Egyesült Államokat egy esetleges iraki háborúban. Patriot légvédelmi rakétákat bocsát rendelkezésre, és engedélyezi a légterének használatát.

IZRAEL:
A Saron-kormány támogatja Washington terveit Irak lefegyverzésére. Ha támadás éri, nyomban visszaüt.

JAPÁN:
Colin Powell amerikai külügyminiszter február 5-i BT-beszéde után Tokió megerősítve látja a gyanút, hogy Irak tömegpusztító fegyverek fejlesztésén dolgozik, de szükségesnek tartana egy újabb BT-határozatot. Korábbi vélemény szerint: ha Amerika támad, Tokió kész támogatást nyújtani neki, függetlenül az ENSZ véleményétől.

KANADA:
Kitart amellett, hogy az Irak elleni támadáshoz a BT előzetes jóváhagyására van szükség, 25 katonai tervezője azonban már a Központi Parancsnokság Katarba kihelyezett székhelyén teljesít szolgálatot.

KATAR:
A támadás parancsnoki központja itt lesz.

KUVAIT:
Felajánlotta együttműködését. Kérésére, az Öböl menti Együttműködési Tanács (GCC) tagállamai csapatokat küldenek területére. Az utóbbi napokban a Kuvaitban állomásozó amerikai erők létszáma 70 ezerre nőtt.

LENGYELORSZÁG:
Kész újabb ENSZ-mandátum nélkül is támogatni az Irak elleni amerikai katonai fellépést. Lengyelország kétszáz katonával támogatja az Egyesült Államok által Irak ellen indítandó háborút. A lengyel katonák logisztikai támogatást fognak nyújtani az amerikai erőknek Irakban és a térségben, március 19-tol szeptember 15-ig.

LETTORSZÁG:
Vaira Vike-Freiberga államfő bejelentése szerint Lettország még újabb ENSZ-határozat nélkül is kész támogatni az Egyesült Államokat az Irak elleni harcban.

MAGYARORSZÁG:
Irakiak kiképzése a taszári bázison. A kormány amerikai kérésre átengedte az ország légterét.

NAGY-BRITANNIA:
Az ENSZ BT újabb határozata nélkül is együttműködik Washingtonnal a katonai fellépésben. 2003 januárjában 4500 tartalékost hívtak be, s ezzel a hónap végén hatezerre nőtt az iraki katonai felvonulás kezdete óta berendelt brit tartalékosok száma.

NYOLCAK:
2003. január 30-án Tony Blair brit, Medgyessy Péter magyar, José María Aznar spanyol, Silvio Berlusconi olasz, José Manuel Barroso portugál, Leszek Miller lengyel, Anders Fogh Rasmussen dán miniszterelnök és Václav Havel távozó cseh államfő közös cikkben állt ki az egységes transzatlanti fellépésért Irak lefegyverzésének ügyében. Szlovákia, Lettország és Szlovénia vezetői is csatlakoztak a nyilatkozathoz a következő napokban.

OLASZORSZÁG:
Szilárdan támogatja Washingtont, felajánlotta támaszpontjait és légterét az iraki hadművelethez.

ROMÁNIA:
A román legfelsőbb védelmi tanács amerikai kérésre jóváhagyta az ország légterének és megfelelő infrastruktúrájának felhasználását egy Irak elleni esetleges fegyveres akció céljaira. A testület elhatározta, hogy szükség esetén 278 fős katonai alakulatot kész küldeni a térségbe. A személyzet négy törzskari tisztből, a vegyi, biológiai és atomfegyverek következményeinek elhárítására kiképzett 70 fős alakulatból, 25 fős katonai rendőrségi szakaszból, egy harminctagú orvosi-egészségügyi alakulatból és egy 149 fős műszaki egységből áll. Február 13-án a parlament a háborús részvétel mellett foglalt állást.

SPANYOLORSZÁG:
Engedélyezte katonai támaszpontjainak a használatát az Egyesült Államok számára egy Irak elleni háborúban.

SZAÚD-ARÁBIA:
ENSZ-felhatalmazás esetén az amerikaiak rendelkezésére bocsátja támaszpontjait.

SZLOVÁKIA:
A parlament elfogadta, hogy 75 fős különlegesen kiképzett vegyvédelmi alakulat menjen a térségbe, ahol a parlamenti felhatalmazás szerint humanitárius mentőakciókban vehet majd részt, s ha az szükségszerűvé válik, akkor az ENSZ BT vonatkozó felhatalmazásának értelmében harci cselekedetekbe is bevonható. Pozsony engedélyezte, hogy az Egyesült Államok fegyveres erői személy- és teherszállításra igénybe vegyék az ország vasúti hálózatát és közútjait.

TÖRÖKORSZÁG:
Felvonultatja csapatait az iraki határ mentén, de nem kíván harcokba bocsátkozni háború esetén. Engedélyezte, hogy 38 ezer amerikai katona állomásozzon az ország területén, s megengedte hat légitámaszpont használatát egy Irak elleni háború esetén. További három támaszpontot logisztikai célokra használhat az amerikai hadsereg, amelynek rendelkezésére bocsátanak még legalább egy földközi-tengeri kikötőt is.

UKRAJNA:
Leonyid Kucsma elnök közölte, hogy Ukrajna kész részt venni az esetleges iraki háborúban egy iraki területen folyó ENSZ-misszióban, egy vegyi-, bakteriológiai és sugárvédelmi zászlóaljat bocsátva a világszervezet rendelkezésére.

VILNIUSI CSOPORT:
A NATO-tagságra törekvő 10 kelet-európai ország: Észtország, Lettország, Litvánia, Bulgária, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Albánia, Horvátország és Macedónia február 5-én közös nyilatkozatban fejezte ki egyetértését Washingtonnal a tekintetben, hogy Irak egyértelműen megsérti az ENSZ-nek az iraki leszerelésre vonatkozó határozatait.