Gerzson
-3 °C
2 °C

Pekingben 26 fok alatt tilják a légkondit

2007.06.18. 10:36
Pekingben ezentúl 26 Celsius fok alatt nem szabad bekapcsolni az irodaépületekben a légkondicionálókat, a kormány pedig közleményben szólította fel az alkalmazottakat, hogy öltöny helyett trikóban menjenek munkába. A pekingi vezetés a klímaváltozás és a széndioxid-kibocsátás ellen akar véldekezni ezekkel a lépésekkel.

A kínai nagyvárosokban a jövőben energiarendőrök járőröznek majd, hogy ellenőrizzék, betartják-e az irodákban a hőmérséklethatárokat. A hivatalos adatok szerint a nyári hónapokban az összes energiafogyasztás egyharmada jut a légkondicionálókra.

A pekingi vezetés a klímaváltozás és a széndioxid-kibocsátás ellen akar véldekezni ezekkel a lépésekkel, számol be a Der Spiegel című német hetilap online változata.

Kína az Egyesült Államok mellett a világ legnagyobb széndioxid-kibocsátója és a Föld talán egyetlen országában sem lehet oly mértékben érzékelni a klímaváltozás következményeit, mint az ázsiai országban.

Az elsivatagosodás, a szárazság és az ivóvízhiány a légszennyezéssel együtt már most óriási gondokat jelent Kínában. Ugyanakkor a pekingi kormányzat nem akarja csökkenteni a gazdasági növekedés tempóját, amely továbbra is elképesztő mértékű. Az idén májusban a statisztikák szerint az ipari termelés 20 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Peking a klíma-világkonferencia előtt azt hangoztatta, hogy elsősorban a fejlett ipari országoknak kell csökkenteniük a szennyezőanyag-kibocsátást. Most azzal érvelnek, hogy az egy főre jutó széndioxid-termelést kell vizsgálni, és ehhez kell viszonyítani, hogy melyik ország milyen mértékben felelős a klímaváltozásért.

Ezen számítás alapján Kínában valóban kisebb a szennyezés mértéke az Egyesült Államokhoz viszonyítva, hiszen az ázsiai országban 1,3 milliárd ember él, míg az Egyesült Államokban 300 millió - írja a Spiegel Online.