Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Pentagon közzétette a kínzásokra felhatalmazó iratot

2008.04.02. 11:15
A Pentagon közzétette azt az egykori emlékeztetőt, amellyel engedélyezték a terroristagyanús személyek kíméletlen vallatását. Az indoklás szerint George W. Bush amerikai elnök háborús felhatalmazása előbbre való a kínzásra vonatkozó bármilyen nemzetközi tilalomnál. A dokumentum védelmet ígér a vallatóknak, ha ellenük vádat emelnének.

Az amerikai igazságügyi tárca 2003. március 14-i keltezésű, 81 oldalas titkos emlékeztetője jogi fejtegetésre alapozva hatalmazza fel a hadsereg vallatóit arra, hogy kíméletlen módszereket vessenek be a külföldön elfogott tálib és al-Kaida-harcosokkal szemben mindaddig, amíg azok - úgymond - nem kifejezetten a foglyok kínzására irányulnak.

Az emlékeztető egyebek mellett arra hivatkozik, hogy az elnök háborús időkre vonatkozó főparancsnoki hatalmát nem korlátozzák az ENSZ kínzás elleni egyezményei. "Előzőekben kifejtett álláspontunk egyértelművé teszi, hogy a nemzetközi szokásjog nem szövetségi (amerikai) törvény, s hogy azt az elnök - belátása szerint - szabadon felülbírálhatja" - áll a dokumentumban, amelyet John Yoo, az igazságügyi tárca Jogi Tanácsadó Hivatalának akkori vezetője írt. Yoo mindemellett védelmet ígért arra az esetre, ha bármely vallató ellen vádat emelnének az amerikai törvények vagy a nemzetközi jog megsértése miatt.

Az emlékeztetőt még 2003 decemberében visszavonták, alig kilenc hónappal azután, hogy Yoo átküldte a védelmi minisztérium vezető jogászának, Wiliam J. Haynesnek. Bár az irat létezése évek óta tudott dolog volt, teljes tartalma csak a mostani publikálással vált ismertté. Haynest, aki idén februárban távozott posztjáról, hevesen bírálták amiatt, hogy a Bush kormány terroristagyanús személyekkel kapcsolatos politikájának megvalósításában szerepet játszott.

Yoo átirata annak a vitának az egyik epizódja volt, amely a Pentagon civil és katonai vezetői között zajlott akkoriban arról, milyen vallatási módszerek engedhetőek meg külföldi létesítményeikben, s hogy az amerikai katonáknak adódhat-e jogi problémájuk ezek miatt akár hazai, akár nemzetközi bíróságok előtt. A Pentagon ugyanis - az amerikai titkosszolgálatoktól eltérően - kifejezetten tiltotta vallatói számára bizonyos kegyetlen módszerek alkalmazását, beleértve a hírhedt vízbefojtásos módszert.

Az emlékeztető titkosságát most annak a pernek a kapcsán oldották fel, amelyet az Amerikai Polgárjogi Szövetség (ACLU) indított, hogy kikényszerítse a Bush-kormány terrorizmus elleni háborújára vonatkozó iratok közzétételét. A dokumentumot a kongresszus tagjaihoz is eljuttatták.

Az iratról Jameel Jaffer, az ACLU nemzetbiztonsági programjának vezetője azt mondta, hogy az abban foglalt jogi érvelés "szó szerint semmilyen határt nem szab a legkülönbözőbb vallatási módszereknek, ha azokat az elnök engedélyezi". "A lényege ennek az emlékeztetőnek nyilvánvalóan az, hogy eltakarítson minden lehetséges jogi korlátot az elnök háborús felhatalmazásának útjából" - tette hozzá.