Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

A Pentagon közzétette a kínzásokra felhatalmazó iratot

2008.04.02. 11:15
A Pentagon közzétette azt az egykori emlékeztetőt, amellyel engedélyezték a terroristagyanús személyek kíméletlen vallatását. Az indoklás szerint George W. Bush amerikai elnök háborús felhatalmazása előbbre való a kínzásra vonatkozó bármilyen nemzetközi tilalomnál. A dokumentum védelmet ígér a vallatóknak, ha ellenük vádat emelnének.

Az amerikai igazságügyi tárca 2003. március 14-i keltezésű, 81 oldalas titkos emlékeztetője jogi fejtegetésre alapozva hatalmazza fel a hadsereg vallatóit arra, hogy kíméletlen módszereket vessenek be a külföldön elfogott tálib és al-Kaida-harcosokkal szemben mindaddig, amíg azok - úgymond - nem kifejezetten a foglyok kínzására irányulnak.

Az emlékeztető egyebek mellett arra hivatkozik, hogy az elnök háborús időkre vonatkozó főparancsnoki hatalmát nem korlátozzák az ENSZ kínzás elleni egyezményei. "Előzőekben kifejtett álláspontunk egyértelművé teszi, hogy a nemzetközi szokásjog nem szövetségi (amerikai) törvény, s hogy azt az elnök - belátása szerint - szabadon felülbírálhatja" - áll a dokumentumban, amelyet John Yoo, az igazságügyi tárca Jogi Tanácsadó Hivatalának akkori vezetője írt. Yoo mindemellett védelmet ígért arra az esetre, ha bármely vallató ellen vádat emelnének az amerikai törvények vagy a nemzetközi jog megsértése miatt.

Az emlékeztetőt még 2003 decemberében visszavonták, alig kilenc hónappal azután, hogy Yoo átküldte a védelmi minisztérium vezető jogászának, Wiliam J. Haynesnek. Bár az irat létezése évek óta tudott dolog volt, teljes tartalma csak a mostani publikálással vált ismertté. Haynest, aki idén februárban távozott posztjáról, hevesen bírálták amiatt, hogy a Bush kormány terroristagyanús személyekkel kapcsolatos politikájának megvalósításában szerepet játszott.

Yoo átirata annak a vitának az egyik epizódja volt, amely a Pentagon civil és katonai vezetői között zajlott akkoriban arról, milyen vallatási módszerek engedhetőek meg külföldi létesítményeikben, s hogy az amerikai katonáknak adódhat-e jogi problémájuk ezek miatt akár hazai, akár nemzetközi bíróságok előtt. A Pentagon ugyanis - az amerikai titkosszolgálatoktól eltérően - kifejezetten tiltotta vallatói számára bizonyos kegyetlen módszerek alkalmazását, beleértve a hírhedt vízbefojtásos módszert.

Az emlékeztető titkosságát most annak a pernek a kapcsán oldották fel, amelyet az Amerikai Polgárjogi Szövetség (ACLU) indított, hogy kikényszerítse a Bush-kormány terrorizmus elleni háborújára vonatkozó iratok közzétételét. A dokumentumot a kongresszus tagjaihoz is eljuttatták.

Az iratról Jameel Jaffer, az ACLU nemzetbiztonsági programjának vezetője azt mondta, hogy az abban foglalt jogi érvelés "szó szerint semmilyen határt nem szab a legkülönbözőbb vallatási módszereknek, ha azokat az elnök engedélyezi". "A lényege ennek az emlékeztetőnek nyilvánvalóan az, hogy eltakarítson minden lehetséges jogi korlátot az elnök háborús felhatalmazásának útjából" - tette hozzá.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!