Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Kínai rendőrök lelőttek egy tibeti lázadót

2008.04.30. 08:12
A kínai hatóságok először ismerték el hivatalosan, hogy lelőttek egy tibeti lázadót. Csinghaj tartományban a tibetiek márciusi zavargásának egyik szervezője lelőtt egy rendőrt, mire a többi intézkedő rendőr viszonozta a tüzet és lelőtte a gyanúsítottat.

Egy rendőr és a Kína Csinghaj tartományban élő tibetiek márciusi zavargásának egyik feltételezett szervezője meghalt egy tűzpárbajban - jelentette a hivatalos Új Kína (Xinhua) hírügynökség.

A hírügynökség jelentése szerint nem sokkal a március közepi lhászai kormányellenes tüntetések és zavargások után zavargás volt Csinghaj tartomány Dári körzetében is. Az Új Kína szerint maroknyi ember vett csak részt ebben, Tibet függetlenségét követelve.

Egy hónapig tartó nyomozás után a helyi rendőrök parancsot kaptak a zavargás feltételezett vezetőjének őrizetbe vételére. A gyanúsított ellenszegült, tűzpárbaj tört ki. Az egyik rendőr lőtt sebet kapott, s később a kórházban belehalt sebesülésébe. A többi intézkedő rendőr viszonozta a tüzet, lelőtte a gyanúsítottat.

A hivatalos kínai tömegtájékoztató eszközök eddig nem adtak hírt a tüntetések, zavargások részvevőinek megöléséről, csak arról, hány kínai esett áldozatául a márciusi zavargásoknak. (Tizennyolc civil és egy rendőr megöléséről volt szó az eddigi jelentésekben.)

A mostani az első olyan jelentés, amelyben a zavargások egyik részvevőjének megöléséről tudósít a hivatalos kínai tömegtájékoztatás. A történtek hivatalos verziója szerint ezúttal is csak önvédelemből használtak fegyvert a rendőrök, mert a gyanúsított tüzet nyitott rájuk.

Az indiai Dharmszalában működő tibeti emigránskormány éppen ellenkezőleg járt el: nem adott ki adatot a zavargások áldozatairól, ellenben több jelentést is közölt arról, hány tibetit öltek meg a kínai hatóságok a tibetiek lakta területeken lezajlott tüntetések, zavargások elfojtásakor. (Előbb 150 halálos áldozatot emlegetett, majd kedden 203-ra módosította a számadatot.)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!