Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Kínában kirúgják a szeretőt tartó kormánytisztviselőket

2007.06.29. 09:18
A társadalmi erkölcs javítása jegyében menesztenek Kínában minden olyan kormánytisztviselőt, akit rajtakapnak azon, hogy titokban szeretőt "tart".

"Tévedés az hinni, hogy csak abban az esetben menesztik a szeretőt tartó tisztségviselőket, ha aggályossá válik a helyzet" - idézte a pekingi média a személyi ügyek minisztériumának szóvivőjét.

A metreszek és "másodfeleségek" tartása általános szokás a kínai kormánytisztviselők és az üzletemberek körében. A pekingi sajtó arról cikkezik az utóbbi időben: növeli a hivatalnokok hajlandóságát a kenőpénzek elfogadására és a hatalmukkal való visszaélésre az a kényszer, hogy fedezniük kell az örömhölgyek eltartásával járó költségeket.

A hivatalnokok korruptsága amúgy is hatalmas társadalmi felháborodást okoz. A kommunista vezetők pedig figyelmeztetnek: ha nem sikerül útját állni a korrupciónak, az akár a párt hatalmát is veszélybe sodorhatja.

A minisztériumi szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy a kormánytisztviselők erkölcse - amely tükröződik munkájukban és hatalomgyakorlásuk módjában - közvetlen hatással van az egész társadalom erkölcsi tartására, ezért példát kell mutatniuk.

Tavaly egy kínai altengernagyot életfogytig tartó börtönbüntetésre ítéltek hűtlen kezelés vádjával, miután egyik szeretője kitálalt, mert "ura" nem volt hajlandó kifizetni a szolgálataiért járó pénzt.