Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Budapestet már most Európa Hongkongjának tartják

2007.05.08. 19:37
A kínai-magyar kapcsolatok gyümölcsözőek lehetnek számunkra, nyomatékosította álláspontját a Demos Magyarország Alapítvány a kedden megrendezett Pálcika vagy villa: hogyan fogyasszuk Kínát című konferenciával. Dessewffy Tibor elnök szerint Budapest a kínai nagyvállalatok számára már most Európa Hongkongjának számít, Magyarország akár logisztikai báziselosztó ország is lehetne. A demokrácia hiánya még korlátokat szabhat Kínának, de a trendek azt mutatják, társadalmilag egyre közelítenek a Nyugathoz.

A Kínával szembeni 2 milliárd dolláros kereskedelmi deficitet a kellő mennyiségű áru hiányában magyar technológiák exportjával lehetne kiegyenlíteni, mondta Huszty András, a Miniszterelnöki Hivatal kormánymegbízottja a Demos Magyarország Alapítvány keddi, Pálcika vagy villa: hogyan fogyasszuk Kínát című budapesti konferenciáján.

Magyarország tavaly 760 millió dollár értékben exportált termékeket Kínába, míg Kínából 3,8 milliárd dollárnyi importáru érkezett Magyarországra, fejtette ki előadásában a kormánymegbízott. Érdekesség, hogy a hazánkba érkező termékek 80 százalékát modern elektronikai cikkek teszik ki, az összes kínai import közel 75 százalékát pedig továbbexportáljuk, Magyarországon csak az összeszerelést, a végtermékek előállítását végzik el, tette hozzá.

Nemzeti érdekünk a
kínai kapcsolatok elmélyítése

"Úgy gondoljuk, hogy Magyarországnak ma alapvető, nemzeti érdeke, hogy a Délkelet-Ázsiához, azon belül a Kínához fűződő kapcsolatokat minél szorosabbra vonja, ehhez átgondolt Ázsia- és Kína-stratégiával rendelkezzen, és ezeket hatékonyan megvalósítsa. Miközben az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok jelentősen fejlődtek, nagyon messze vagyunk akár a jelenben elérhető optimumtól, akár a jövőbeli lehetőségekre való felkészüléstől" - olvasható a Demos keddi konferenciájáról kiadott közleményében.

"Az információs kor újraalakuló értékláncában a tudás- és innováció-intenzív ágazatok, illetve termékek törnek az élre. Ebből következően a kutatás-fejlesztésre koncentráló új iparágak, a környezetvédelemhez, az oktatáshoz kapcsolódó iparok, a biotechnológia, az információs és kommunikációs technológia megnyitja azokat az új utakat, amelyeket kreativitással és nyitottsággal kezelve új, sokkal gyümölcsözőbb kapcsolatokat alakíthatunk ki kínai-magyar viszonylatban" - indokolják a Kínáról szóló rendezvény megszervezését.

Budapest Európa Hongkongja

A kereskedelmi mérleg kiegyenlítésére a technológiai tudás exportja lehet a megoldás, amit célszerű kínai vegyes vállalatokba bevonni, hogy működő tőke jöjjön létre, javasolta Huszty András. Becslése szerint a kínai pénzügyi befektetőkre 5-8 évet kell még várni, a szakmai befektetők azonban már megjelentek Magyarországon. További potenciális terület a turizmus fejlesztése, mivel évente 27 millió kínai utazik külföldre, az életszínvonal javulásával ez a szám rohamosan növekedhet.

Dessewffy Tibor, a Demos elnöke szerint Magyarország akár logisztikai báziselosztó ország is lehetne a Távol-Kelet számára földrajzi adottságai miatt, nekünk ehhez csak a humán kapacitást kell biztosítanunk. "Budapestet a nagyobb kínai vállalkozások már most Európa Hongkongjának tartják" - fogalmazott Dessewffy.

Kínában a világpiacra lépünk

Hegedűs András, a HP újonnan kinevezett és kedden munkába álló vezérigazgatója úgy véli, a kínai vállalatokkal való üzleti sikerekhez idő, türelem, empátia és megértés kell a kulturális és mentalitásbeli különbségek miatt. Szerinte Kína gazdaságilag egyre inkább megkerülhetetlenné válik, egy magyar cég számára gyakorlatilag a világpiacra lépést jelenti az együttműködés egy kínai partnerrel.

Hegedűs megerősítve Huszty álláspontját azt mondta, komoly fejlődési lehetőség rejlik a jól képzett magyar szakemberek Kínába küldésében, mivel a nagy létszámú kínai diplomás közül hiányoznak a vezetői feladatokra alkalmas emberek. A HP vezérigazgatója a kínai népességi trendekről szólva megjegyezte, hogy 2050-re a nyugati társadalmakéhoz hasonlóan idősödő népesség lesz Kínában, ezt pedig a lakosság életstílusa is követni fogja.

Demokrácia nélkül nincs piacgazdaság

James Wilson, a Demos London tudományos és innovációs program vezetője Will Hutton angol újságíró Kínáról írt könyvére hivatkozva azt állította, hogy "a demokrácia lágy szövetének hiánya az ország vesztét okozhatja" , hiszen a demokratikus intézmények hiánya gátolja a szabad piacgazdaságot.

Isaac Mao, az egyik első kínai blogger szerint három fal emelkedik a kínaiak előtt: az internethez való szabad hozzáférés, a politika és a média kontrollja a szólásszabadság fölött, valamint a gondolati szabadság korlátozása az oktatás és a kultúra területén.