Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Az Egyesült Államok fenyegetést lát Kína fegyverkezésében

2005.07.20. 06:42
Kapcsolódó cikkek (1)
Az Egyesült Államok fenyegetést lát a kínai fegyverkezés ütemében, ezért nem támogatja a Kínával szembeni európai embargó feloldását - közölte Donald Rumsfeld védelmi miniszter helyi idő szerint kedden Washingtonban.
Az egyre korszerűbbé váló kínai haderő hosszabb távon veszélyt jelenthet az Egyesült Államokra és más országokra a csendes-óceáni térségben - olvasható abban a miniszter által ismertetett friss jelentésben, amelyet a Pentagon készített a Kongresszus számára a Központi Hírszerző Ügynökséggel (CIA), a külügyminisztériummal és a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsával közösen.

A Pentagon adatai szerint a kínai védelmi büdzsé évről évre növekszik, tavaly 50 és 70 milliárd dollár között mozgott. Kína "fontos új haditechnikákhoz" jut hozzá Oroszországtól és más államoktól, különösképpen fejleszti rakétaarzenálját, amellyel nagy távolságokban képes csapást mérni - mondta Rumsfeld. (Az Egyesült Államok éves katonai költségvetése 400 milliárd dollár.)

Az Európai Unió több tagja, köztük Franciaország a Kínával szembeni fegyverembargó feloldására törekszik; a szankciót azután vezették be, hogy Peking a katonaság bevetésével törte le 1989-ben a Tienanmen téri diáktiltakozást.

Jó, de ingatag viszony

George Bush amerikai elnök kedden John Howard ausztrál miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Államok és Kína között jó, de ingatag a viszony. Mint mondta, Pekingnek el kell fogadni olyan általános értékeket, mint a kisebbségek jogai, valamint a szólás és a vallás szabadsága.

A képviselőház szintén aznap a külügyminisztérium előterjesztése nyomán egyhangúlag jóváhagyta azt a rendelkezést, amely szankciókat irányoz elő olyan külföldi, főleg európai cégekkel szemben, amelyek fegyvereket adnának el Kínának.

Amerikai és Kína között nem csillapuló feszültséget jelent Tajvan kérdése. Kína Tajvant lázadó tartománynak tekinti, és katonai akciót helyezett kilátásba arra az esetre, ha a sziget egyoldalúan kinyilvánítja függetlenségét.

Donald Rumsfeld négy és fél éve, amióta a Bush-kormány védelmi minisztere, egyszer sem látogatott el Kínába.