Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Tajvant kínai robotrepülőgépek fenyegetik

2004.09.20. 08:07
Egy neves amerikai szaklap szerint Kína egy olyan robotrepülőt fejlesztett ki, amelyik képes 1500 kilométer távolságra eljuttatni egy 500 kilós robbanótöltetet. A szakértő szerint az új repülő komoly fenyegetés, nemcsak Tajvannak, hanem más ázsiai országoknak, köztük Japánnak és a Fülöp-szigeteknek is.
Kína egy olyan új manőverező robotrepülőgépet tesztelt, amely képes csapást mérni Tajvanra és annál távolabbi célpontokra - állítja a Jane,s Missiles and Rockets című neves amerikai katonai szaklap.

A lap október 1-én megjelenő száma szerint a Tunghai-10 (Donghai - Kelet-kínai-tenger) néven jelölt robotrepülőgépek hatótávolsága 1500 kilométer, 500 kilogrammnyi robbanótöltetet tudnak célba juttatni, találati pontosságuk pedig 10 méteren belüli.

"Újabb nagy mértékű fenyegetéssel van dolgunk, nemcsak Tajvannal, hanem más ázsiai országokkal, köztük Japánnal és a Fülöp-szigetekkel szemben is" - jelentette ki Tajpejből adott telefoninterjújában Wendell Minnick, a cikk szerzője, aki szerint Kína egy másik robotrepülőgép kifejlesztésén is dolgozik, és hasonló fenyegetést jelentenek az Izraeltől vásárolt Harpy ember nélküli rakétaszállító repülőgépek, amelyek a radarok által észlelt magasság alatt képesek repülni.

A tervezett Jingcsi-63(Yingji - Lesújtó sas), amelyet várhatóan a következő években állítanak hadrendbe, 400-500 kilométeres hatótávolságú lesz, a Tunghai-10-hez hasonló teherbírással és találati pontossággal. Minnick felhívta a figyelmet arra, hogy Tajvan nincsen megfelelően felkészülve a robotrepülőgépek ellen, mivel légvédelmi rendszerét a harcászati ballisztikus rakéták ellen építették ki az amerikai gyártmányú Patriot rakétákkal.

A kínai sajtó augusztus közepén, a kínai-tajvani viszony újabb elmérgesedése idején beszámolt egy új robotrepülőgéppel végrehajtott kísérletről, de részleteket nem közölt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?