Emőke
-4 °C
9 °C

Finn újságírókat tartóztattak le Kínában

2008.05.16. 17:25
A kínai rendőrség kilenc órán át tartott őrizetben két finn újságírót, azzal gyanúsítva őket, hogy engedély nélkül forgattak. A tudósítók szerint az agresszíven viselkedő rendőrök elkobozták útlevelüket, és nagy összegű pénzbírságot próbáltak kiróni rájuk. Az ok: a két újságíró az egyik olimpiai létesítményen dolgozó munkással készített interjút.

Az YLE finn televízió azt közölte pénteken, hogy riporterüket és operatőrüket őrizetbe vették a kínai rendőrök, miközben interjút készítettek egy kínai építőmunkással, aki az egyik olimpiai létesítményen dolgozott. A két zsurnalisztát csak kilenc órával később helyezték szabadlábra.

Az őrizetbe vett riporter, Pirkko Pöntinen szerint a kínai rendőrök rendkívül agresszívan viselkedtek velük szemben, azt várva, hogy ismerjék be: engedély nélkül léptek külföldiek számára tiltott területre. A kínai rendőrök emellett nagy összeget követeltek a finn tévések szabadon engedéséért, bírósági tárgyalással, és kiutasítással fenyegetve őket. A tévések a pekingi finn nagykövetség tanácsára nem fizetettek.

A finn televízió kiemelte: helyezet annyira fenyegetővé vált, hogy az újságírónő kénytelen volt eljátszani egy szívrohamot, ami után az ijedt rendőrök aláírattak velük egy papírt, amelyben az állt, hogy véletlenül, és nem tudatosan léptek tiltott területre. A rendőrök szabadon engedték a tévésekkel együtt őrizetbe vett riportalanyt, annak egyik rokonát, és a tolmácsot is.

Kína a 2008-as Olimpia megrendezéséért versenyezve ígéretet tett arra, hogy nagyobb sajtószabadságot biztosít, és 2007-ben valamennyire enyhítették is a külföldi újságírókra vonatkozó szabályokat. A nemzetközi sajtószervezetek azonban többször is panaszkodtak arra, hogy a helyi hatóságok rendszeresen akadályozzák az újságírókat munkavégzésükben.