Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-5 °C
1 °C

Kína fejleszti hadseregét

2001.03.06. 17:32
Kína 17,7 százalékkal emelte meg védelmi kiadásait az idei évben, hogy feljavítsa mind technikailag, mind a katonák fizetése szempontjából a mintegy 2,5 millió főt számláló kínai néphadsereget. A védelmi kiadások ezzel megközelítik a 17 milliárd dollárt (5032 milliárd forint), ami majdnem másfélszerese az éves magyar költségvetés bevételi oldalának. Valójában azonban ez eltörpül a vezető nyugati hatalmak ráfordítása mellett.
Kedden hozták nyilvánosságra a Kínai Népi Törvényhozásban a 140 milliárd yuan-os katonai költségvetést. ,,A kiadások elsősorban védelmi kiadásokat jelentenek, így nem kell semmiféle agressziótól tartania a szomszédos országoknak" - idézte Xiang Huaicheng kínai pénzügyminiszter szavait a CNN.

Hadügyi költségvetések 1999-ben (USD)
Egyesült Államok - 259,9 milliárd
Japán - 51,2 milliárd
Nagy-Britannia - 31,8 milliárd
Oroszország - 22,4 milliárd
Magyarország - 0,56 milliárd (2000-es adat)

(forrás: CNN, PM)

,,Kína hadügyi kiadásai kisebbek, mint Oroszországé, Nagy-Britanniáé és Japáné. Az amerikai kiadásokat pedig meg sem közelíti. A kiadások növelése nem üzenet más országoknak " - magyarázta Song Qingwei kínai tábornok.

A költségvetés ,,átlagos"

Xiang parlamenti beszédében rámutatott, hogy a megnövekedett összeget elsősorban a katonák fizetésének emelésére, valamint ,,felkészülés egy lehetséges háborúban a magas szintű védekezésre". A katonai fizetések negyedével fognak emelkedni idén.

310 milliárdos amerikai védelmi költségvetés (2001)
Tavaly Washingtonban a szenátus 310 milliárd dolláros védelmi költségvetést fogadott el. A védelmi költségvetésből 1,9 milliárd jut a rakétavédelemre, ami nagyjából kétszerese a 2000-es összegnek. A 310 milliárd 4,5 milliárddal több annál, amit az elnök kért, és 19 milliárddal több az idei teljes védelmi költségvetésnél. Ez a második év, hogy a költségvetés összege nő, korábban tizenöt éven át folyamatosan csökkent. Tovább a cikkhez (2000. július 14.)
Más hadügyi tisztviselők szerint az emelés válasz lehet az Egyesült Államok rakétavédelmi rendszerére. A washingtoni kezdeményezés felboríthatja a világ katonai egyensúlyát. ,,A kínai katonai kiadások még így sem érik el az amerikai kiadások 5 százalékát" - jelentette ki Du Tiehuan tábornok.

Kína orosz fegyvereket vásárolhat

Amerikai szakértők szerint a kínai költségvetés nem teszi lehetővé komoly, hi-tech fegyverek kifejlesztését, ezért feltételezik, hogy Kína a költségvetésben megszavazott többletet kutatás helyett az ilyen fegyverek megvételére fogja fordítani. A lehetséges ellátó országok között felmerült Oroszország neve is. ,,Kínának fel kell készülnie egy új, fejlett érára, mely jellemezni fogja a hadviselést mától" - jelentette ki Jiang Zemin, a Központi Hadügyi Bizottság elnöke az Egyesült Államok rakétavédelmi rendszerére célozva.  • Vennék
  • Hírek