Benedek
-4 °C
5 °C

Újra rengett a Föld Kínában

2008.05.25. 12:39
A Richter-skála szerint 6,4-es erősségű utórengés rázta meg Kína Szecsuán tartományának nagy részét vasárnap, tizenhárom nappal a május 12-i nagy földrengés után. Legalább ketten meghaltak, a hivatalos kárbecslés 400 sérülttel, 70 ezer romba dőlt házzal számol. A májusi földrengés nyomán kitelepítetteket most másfél millió alumíniumvázas szükséglakásba költöztetik.

Rémülten menekültek házaikból az utcákra szecsuáni tartományi székhely, Csengtu lakosai, mivel újra megmozdult alattuk a föld. A kárlista: 2 halot, 400 sérült, 70 ezer összeroskadt ház.

A kínai földtani intézet mérései szerint a Kuangjüan (Guangyuan) járás központjától mintegy 40 kilométerre nyugat-északnyugatra történt utórengés a Richter-skála szerinti 6,4-es erősségű, míg az amerikai földtani intézet adatai szerint 5,8-es erősségű volt. Még az epicentrumtól 1250 kilométerre, Pekingben is érezhető volt az utórengés a magasabb épületekben.

Az eddigi legerősebb utórengés hatására újabb földcsuszamlások történtek, számtalan veszélyes állapotban lévő épület pedig teljesen összedőlt. A hírügynökség szerint több mint 70 ezer ház dőlt romba, további 200 ezernél pedig fennáll az összeomlás veszélye.

A kínai hatóságok az utórengésektől tartva a sérült épületekbe már korábban sem engedték vissza az embereket, a földcsuszamlások következtében kialakult "gáttavak" (s az így megnőtt áradásveszély) miatt pedig számos alacsonyan fekvő települést evakuáltak.

Kína mindenesetre még a május 12-i földrengés okozta bajokat próbálja orvosolni. Emlékeztetőül: a hivatalos adatok szerint 62 664 ember vesztette életét a május 12-i természeti katasztrófában. 23 775 embert eltűntnek nyilvánítottak, a sérültek száma 352 290. Csaknem 5500 kínai gyermek maradt árván és mintegy 4800 idős személy maradt magára családja elvesztése után. Több mint 14,4 millió embert kellett kitelepíteni.

Ekkora tömeg elhelyezése azonban komoly gondot okoz, a hatóságok egyelőre másfél millió átmeneti szállást építenek. Az alumíniumlemezek közé zárt polisztirolhabból készülő 20 négyzetméteres szükséglakásoknak legalább három évig kell kitartaniuk.

Ezeknek az épületeknek ki kell bírniuk az esetleges későbbi földrengéseket is, mondta Csiang Vej-hszin (Jiang Weixin) kínai lakásügyi és vidékfejlesztési miniszter, hozzátéve, hogy el kell látni e lakásokat villanyárammal, s közegészségügyi létesítményeket, orvosi rendelőket és iskolákat is kell építeni melléjük.