Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kína nem törli el a halálbüntetést

2008.03.08. 12:44
Nemzetközi trend a halálbüntetés eltörlése, de Kínában ennek nincsenek meg a feltételei, állítja egy vezető kínai bíró. Az országban végrehajtott halálos ítéletek számát az Amnesty International évi 7500-8000-re becsüli.

"Kína nem tervezi a halálbüntetés megszüntetését, mert az megfelel az ország jelenlegi fejlődési szintjének, és alkalmas a bűnözők elrettentésére" - közölte Huang Ermei, a kínai legfelsőbb bíróság bírája hétvégén. "A halálos ítélet megszüntetése nemzetközi trend, de ez nem elválasztható egy adott ország saját fejlettségi szintjétől. Ez idő szerint a mi országunkban nincsenek meg a feltételei a halálbüntetés felszámolásának, és nem is lesznek meg még jó ideig" - tette hozzá.

Kínában több halálos ítéletet hajtanak végre egy év alatt, mint bármely más országban a világon. A számokról viszont csak becslések állnak rendelkezésre. Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet szerint 2006-ban legkevesebb 1010 embert végeztek ki Kínában, de a valóságos szám gyaníthatóan közelebb áll az évi 7500-8000-hez.

A halálos ítéletek 15 százalékát találták alaptalannak

Az emberi jogi teljesítménye miatt sokat bírált Kína egy évvel ezelőtt reformot vezetett be, aminek értelmében a halálos ítéleteket kötelező jelleggel megvizsgálja a legfelsőbb bíróság. A főbíró szerint tavaly ez a testület az alacsonyabb szintű bíróságok által kimondott halálos ítéletek 15 százalékát dobta vissza, miután az ítéletek zavarosak voltak, nem voltak alátámasztva a kellő bizonyítékokkal, vagy eljárási hibákat követtek el meghozatalukkor.

"A halálbüntetést alapvetően gyilkosság, illetve egyéb erőszakos cselekmény, kábítószer-csempészet és a társadalmi rend elleni bűncselekmény esetén alkalmazzák, de előfordul különösen súlyos gazdasági bűncselekmények, korrupció megtorlásaként is" - mondta Huang.