Ágnes
-5 °C
2 °C

Kína nem törli el a halálbüntetést

2008.03.08. 12:44
Nemzetközi trend a halálbüntetés eltörlése, de Kínában ennek nincsenek meg a feltételei, állítja egy vezető kínai bíró. Az országban végrehajtott halálos ítéletek számát az Amnesty International évi 7500-8000-re becsüli.

"Kína nem tervezi a halálbüntetés megszüntetését, mert az megfelel az ország jelenlegi fejlődési szintjének, és alkalmas a bűnözők elrettentésére" - közölte Huang Ermei, a kínai legfelsőbb bíróság bírája hétvégén. "A halálos ítélet megszüntetése nemzetközi trend, de ez nem elválasztható egy adott ország saját fejlettségi szintjétől. Ez idő szerint a mi országunkban nincsenek meg a feltételei a halálbüntetés felszámolásának, és nem is lesznek meg még jó ideig" - tette hozzá.

Kínában több halálos ítéletet hajtanak végre egy év alatt, mint bármely más országban a világon. A számokról viszont csak becslések állnak rendelkezésre. Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet szerint 2006-ban legkevesebb 1010 embert végeztek ki Kínában, de a valóságos szám gyaníthatóan közelebb áll az évi 7500-8000-hez.

A halálos ítéletek 15 százalékát találták alaptalannak

Az emberi jogi teljesítménye miatt sokat bírált Kína egy évvel ezelőtt reformot vezetett be, aminek értelmében a halálos ítéleteket kötelező jelleggel megvizsgálja a legfelsőbb bíróság. A főbíró szerint tavaly ez a testület az alacsonyabb szintű bíróságok által kimondott halálos ítéletek 15 százalékát dobta vissza, miután az ítéletek zavarosak voltak, nem voltak alátámasztva a kellő bizonyítékokkal, vagy eljárási hibákat követtek el meghozatalukkor.

"A halálbüntetést alapvetően gyilkosság, illetve egyéb erőszakos cselekmény, kábítószer-csempészet és a társadalmi rend elleni bűncselekmény esetén alkalmazzák, de előfordul különösen súlyos gazdasági bűncselekmények, korrupció megtorlásaként is" - mondta Huang.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!