Berta, Bettina
15 °C
26 °C

Medgyessy iskolát ígért a kínai kolóniák gyermekeinek

2003.08.29. 08:37
Medgyessy Péter és Ven Csia-pao, a kínai Államtanács elnöke (miniszterelnök) az Országos Népi Gyűlés (parlament) épületében folytatott megbeszélést. A találkozón a két miniszterelnök kilenc kétoldalú egyezményt írt alá egyebek közt a szervezett bűnözés elleni közös fellépésről, a kínai turisták csoportos magyarországi utaztatásáról és a Kínába irányuló magyar kacsa- és libaexport könnyítéséről. Budapesten külön kínai iskolát építenek.
Kína Magyarországot tekinti első számú partnerének Közép- és Kelet-Európában - közölték az ázsiai ország első számú vezetői csütörtökön a kínai látogatáson tartózkodó Medgyessy Péter miniszterelnökkel.

A 44 éve első magyar miniszterelnöki látogatásnak kínai részről tulajdonított nagy jelentőséget jelzi, hogy az eredetileg munkalátogatásnak tervezett vizit végül is hivatalos rangra emelkedett, Medgyessy Pétert és kíséretét magas szintű katonai tiszteletadással fogadták, Hu Csin-tao (Hu Jintao) államfő-pártfőtitkár pedig programját átrendezve, vidéki útját elhalasztva sort kerített a magyar kormányfővel való találkozásra.

Kínai tőkebefektetések a kereskedelmi deficit ellen

A kínai elnök, aki egyben a Kínai Kommunista Párt főtitkára is, kedvezően értékelte a magyar-kínai kapcsolatok helyzetét, és úgy vélekedett, hogy Magyarország az Európai Unió tagjaként is pozitív szerepet fog játszani, szerinte Magyarországnak megvan a lehetősége, hogy kezdeményezően lépjen föl az EU Ázsia- és Kína-politikájában. Kína első embere - mint arról Kovács László külügyminiszter a magyar sajtó képviselőit tájékoztatta - méltatta, hogy az új magyar kormány láthatóan nagy figyelmet fordít a magyar-kínai kapcsolatokra.

Medgyessy Péter a találkozón hangsúlyozta, hogy a magyar kormány Kínát hosszú távú partnernek tekinti és ezért az együttműködésben a tartós elemekre helyezi a hangsúlyt. A magyar kereskedelmi deficit gyors felszámolásánál fontosabbnak tartja a miniszterelnök, hogy legyenek kínai tőkebefektetések Magyarországon, kínai vállalatok részt vehetnének például útépítésekben. Kiemelte annak jelentőségét, hogy a négy nagy kínai állami bank egyike, a Bank of China Magyarországon telepedett meg elsőként a térségben.

Iskola a kínai gyerekeknek

A magyar kormányfő felvetette az oktatási kapcsolatok, a diákcsere fontosságát és felajánlotta a magyar kormány segítségét ahhoz, hogy külön kínai iskola létesüljön a Magyarországon élő kínai kolónia gyermekei számára. Kérte a főtitkár támogatását ehhez a tervhez.

A magyar kereskedelmi hiányt illetően Hu Csin-tao azt mondta, hogy kész intézkedéseket tenni a magyar deficit csökkentése érdekében és magyarországi vásárlásokra bíztatni a kínai vállalatokat. Ősszel üzletemberekből, gazdasági vezetőkből álló kínai küldöttség készül magyarországi látogatásra.