Piroska
-2 °C
5 °C

Kínaiak is együttműködtek bin Ladennel

2001.10.11. 12:53
Kínai szakértők is többször megfordultak az elmúlt években Oszama bin Laden afganisztáni "barlangraktáraiban", hogy tanulmányozzák az ott látható amerikai technológiát - derült ki egyebek között a kedden Milánóban letartóztatott terroristák telefonbeszélgetéseiből.
A Corriere della Sera csütörtöki számában szó szerinti idézeteket közölt a milánói rendőrség által lehallgatott beszélgetések magnófelvételeiből. Ezekből kiderül, hogy az egyik terrorista, a líbiai Ben Heni Laszed még az amerikai merényletek előtt elmondta egyik társának: a "sejk" készül valamire.

Oszama bin Laden kezében amerikai rakéták is vannak

Laszed a Bázis "olasz-német" sejtjének tagja, Olaszországban is számos logisztikai támogatást adott különféle merényletek számára. A jelenleg német börtönben ülő líbiai férfi egyik korábbi beszélgetésében utal az afgán célpontok ellen 1998-ban - a kenyai és a tanzániai amerikai nagykövetségek elleni robbantásos merénylet után - végrehajtott amerikai bombázásokra. Az ott kilőtt rakéták nagy része szerinte még csak fel sem robbant, s ami megmaradt, az ma a terrorista vezér arzenáljának a részét képezi. Oszama bin Laden kezében vannak továbbá azok a rakéták, amelyeket maguk az amerikaiak adtak neki a szovjet invázió idején.

Üzletemberek és szakértők tanulmányozták a Bázis fegyverkészletét

Laszed elmondta a telefonban: bin Laden tanulmányozza ezeket a fegyvereket. "Ha elmész Kandahárba, a barlangokba, olyan fegyvergyűjteményt láthatsz, amilyet még csak elképzelni sem tudsz" - mondta társának a líbiai terrorista, aki tudni vélte, hogy ezeket a barlangraktárakat üzletemberek és szakértők keresték fel a világ minden tájáról, hogy tanulmányozzák az amerikai technológiát.

"Különösen sokan jöttek Kínából" - állítja Laszed a magnófelvételek tanúsága szerint. Bin Laden "sokat dolgozik Kínával, jó kapcsolatai vannak a kínaiakkal, szakértői csoportjában, amely az amerikai fegyvereket tanulmányozza, sok kínai professzor is helyet foglal" - mondja a lehallgatott líbiai.

Hogyan juthatunk el bin Laden kiképzőtáboraiba?

Laszed konkrét útmutatást is ad arra vonatkozóan, miként lehet eljutni Oszama bin Laden kiképző táboraiba: fel kell keresni az iráni nagykövetséget Párizsban vagy Londonban, hogy vízumot kapjon Mekka felé Iránon átutazva. A "mudzsáhid testvérek" - ahogy Laszed nevezi őket - segítenek átkelni Afganisztánba az iráni határon, e célra ugyanis külön szervezetet építettek ki.