Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Kína törvénnyel ösztönözné Tajvan visszatérését

2004.12.25. 10:55
A kidolgozás alatt álló törvény alapot teremtene a katonai invázióhoz, vélik tajvani illetékesek.
A kínai parlament vitát kezdett a szecesszió-ellenes törvény tervezetéről, amely Peking szándéka szerint az anyaországgal való egyesülésre ösztönzi majd Tajvant.

A szombaton kezdődött és szerdáig tartó vita tárgyáról a kormány nem közölt részleteket. A külügyminisztérium azonban úgy fogalmazott, hogy a majdani törvény célja "Tajvan szakadár tevékenységének megfékezése". Ez utalás arra a pekingi állításra, amely szerint a szárazföldtől 1949-ben elszakadt sziget megpróbálhatja hivatalosan is kinyilvánítani függetlenségét.

Tajvani illetékesek attól tartanak, hogy a majdani törvény hivatkozási alapot teremtene Peking számára egy katonai invázióhoz. A kínai külügyminisztérium szóvivője a héten cáfolta, hogy a törvény végső soron katonai akcióhoz vezethetne a sziget ellen. Szavai szerint a cél "a béke és stabilitás előmozdítása" a Tajvani-szorosban, valamint a "békés újraegyesítés" útjának egyengetése.

A törvény beterjesztésének hírére az Egyesült Államok - amely Tajvan legfőbb szövetségese és első számú fegyverszállítója - a múlt héten felszólította Pekinget és Tajpejt: folytassák a párbeszédet, és ne próbálják egyoldalúan megváltoztatni a status quót.