Gerzson
-3 °C
2 °C

A katonaság állította helyre a rendet Jamaicán

2001.07.11. 10:58
Legalább huszonhárom áldozata van a jamaicai fővárosban szombaton kitört lázongásoknak. A kingstoni kormánynak csak szerda hajnalra sikerült helyreállítania a rendet a városban, miután bevetették a katonaságot.
Úgy tűnik, hogy szerda hajnalra a katonaság urává vált a helyzetnek Kingstonban, Jamaica fővárosában, miután tankokat, páncélozott járműveket és helikoptereket vetettek be a három napja tartó lázongások megfékezésére - jelentette a BBC. Az összecsapásokban legalább 23 ember meghalt, köztük gyerekek is.

A tájékoztatási miniszter elmondása szerint az úttorlaszokat, és blokádokat már eltávolították, és az élet "hamarosan visszatér a normális kerékvágásba".

Maffiaháborúnak indult

A példátlanul súlyos lázongások egy rendőrségi razziát követően törtek ki. A hatóságok illegális fegyvereket akartak lefoglalni. Az első összecsapások hamarosan a város egész nyugati részére kiterjedtek, a lakosok pedig úttorlaszokat és barrikádokat emeltek a rendőrök ellen. A hatóságok számos alkalommal a tömegbe lőttek; a miniszter szerint ennek felderítésére hamarosan vizsgálat indul. Jelentések szerint a "másik oldalon" főként a helyi gangek használtak lőfegyvereket.

A káosz akkora volt, hogy - egészségügyi okokból - le kellett zárni a napok óta temetetlen holttestekkel teli helyi temetőt, a kórházakban pedig kifogyott a tartalék vér.

Turistákra nem vonatkozik

A BBC hűvös jelentése szerint a turisták által látogatott negyedeket nem érintette az erőszak. Az amerikai és a brit külügyminisztérium szerint "ennek ellenére" nem tanácsos a jamaicai fővárosba utazni.