Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Kína védelmezi a tibeti kultúrát

2008.09.25. 13:11
Kína és nem a dalai láma a tibeti kultúra valódi őre - hangsúlyozta a kínai kormány által csütörtökön megjelentetett "fehér könyv", amelyben elutasítja a tartomány kulturális ellehetetlenítésére vonatkozó bírálatokat.

A kiadvány különböző statisztikákat gyűjt egybe a tibeti lakosság írni-olvasni tudásáról, az oktatásról, a tibeti nyelvű médiáról és a vallási élet szabadságáról annak bizonyítására, hogy Tibet kulturális megújulást él át, amióta a kommunista Kína 1950-ben ellenőrzése alá vonta.

A "fehér könyv" szerint éppen a Pekinget "kulturális népirtással" vádoló dalai láma az, aki "a kulturális pusztítás valódi forrása". "Tények bizonyítják, hogy a 14. dalai láma és klikkje képviselik és őrzik a régi Tibet elmaradott kultúráját. "Tibet kulturális autonómiájának" követelése nem más, mint politikai összeesküvés, hogy visszaállítsák a teokratikus uralmat Tibet és más, tibetiek lakta tartományok felett, s megvalósítsák +Nagy-Tibet függetlenségét+. Kína központi kormánya és tibeti vezetése az, amely valóban óvja és fejleszti a tibeti kultúrát" - írta.

Peking bírálói mindenekelőtt a tibeti buddhista kolostoroknak az elmúlt évtizedekben történt lerombolására, a kínai han etnikum egyre nagyobb lhászai és egész tibeti létszámára, valamint befolyására hívják fel a figyelmet.

A kínai kormány különösen a márciusi, buddhista szerzetesek által indított Kína-ellenes megmozdulások óta támadja minden erejével a dalai lámát. Tibet száműzetésben élő spirituális vezetőjét vádolták a zavargások szításával. Az összecsapásokban hivatalos adatok szerint 22-en vesztették életüket, de tibeti források szerint az áldozatok száma ennek sokszorosa.

A "fehér könyv" egy hónappal azelőtt jelent meg, hogy várhatóan folytatódnak a Peking és a dalai láma képviselői közötti tárgyalások. Eddig két tárgyalási fordulóra került sor.

Az indiai Dharmszalában működő tibeti emigráns kormány elutasította a legújabb kínai állításokat. "Ha a helyzet kiváló lenne Tibetben, a kínai kormánynak nem lett volna szüksége kiadni a +fehér könyvet+. Ha a kínai kormány úgy érezné, hogy eleget tettek a tibeti nyelv és kultúra védelméért, szabad bejárást kellene engednie a nemzetközi médiának" - hangsúlyozta a tibeti szóvivő.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!