Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kína védelmezi a tibeti kultúrát

2008.09.25. 13:11
Kína és nem a dalai láma a tibeti kultúra valódi őre - hangsúlyozta a kínai kormány által csütörtökön megjelentetett "fehér könyv", amelyben elutasítja a tartomány kulturális ellehetetlenítésére vonatkozó bírálatokat.

A kiadvány különböző statisztikákat gyűjt egybe a tibeti lakosság írni-olvasni tudásáról, az oktatásról, a tibeti nyelvű médiáról és a vallási élet szabadságáról annak bizonyítására, hogy Tibet kulturális megújulást él át, amióta a kommunista Kína 1950-ben ellenőrzése alá vonta.

A "fehér könyv" szerint éppen a Pekinget "kulturális népirtással" vádoló dalai láma az, aki "a kulturális pusztítás valódi forrása". "Tények bizonyítják, hogy a 14. dalai láma és klikkje képviselik és őrzik a régi Tibet elmaradott kultúráját. "Tibet kulturális autonómiájának" követelése nem más, mint politikai összeesküvés, hogy visszaállítsák a teokratikus uralmat Tibet és más, tibetiek lakta tartományok felett, s megvalósítsák +Nagy-Tibet függetlenségét+. Kína központi kormánya és tibeti vezetése az, amely valóban óvja és fejleszti a tibeti kultúrát" - írta.

Peking bírálói mindenekelőtt a tibeti buddhista kolostoroknak az elmúlt évtizedekben történt lerombolására, a kínai han etnikum egyre nagyobb lhászai és egész tibeti létszámára, valamint befolyására hívják fel a figyelmet.

A kínai kormány különösen a márciusi, buddhista szerzetesek által indított Kína-ellenes megmozdulások óta támadja minden erejével a dalai lámát. Tibet száműzetésben élő spirituális vezetőjét vádolták a zavargások szításával. Az összecsapásokban hivatalos adatok szerint 22-en vesztették életüket, de tibeti források szerint az áldozatok száma ennek sokszorosa.

A "fehér könyv" egy hónappal azelőtt jelent meg, hogy várhatóan folytatódnak a Peking és a dalai láma képviselői közötti tárgyalások. Eddig két tárgyalási fordulóra került sor.

Az indiai Dharmszalában működő tibeti emigráns kormány elutasította a legújabb kínai állításokat. "Ha a helyzet kiváló lenne Tibetben, a kínai kormánynak nem lett volna szüksége kiadni a +fehér könyvet+. Ha a kínai kormány úgy érezné, hogy eleget tettek a tibeti nyelv és kultúra védelméért, szabad bejárást kellene engednie a nemzetközi médiának" - hangsúlyozta a tibeti szóvivő.