Mátyás
-6 °C
1 °C

Hamis fotók miatt őrizetben egy brit katona

2004.05.19. 00:39
A londoni védelmi minisztérium kedd esti bejelentése szerint a Daily Mirrorhoz került, megjelenésük után hamisnak bizonyult fogolykínzásos fotók miatt őrizetbe vettek egy brit katonát, akit a királyi katonai rendészet különleges vizsgálóbizottsága (SIB) hallgat ki.
Őrizetbe vettek egy brit katonát azoknak a hamisnak bizonyult fotóknak az ügyében, amelyeken a képeket közlő Daily Mirror korábbi állítása szerint Irakban szolgáló brit katonák láthatók egy iraki őrizetes brutális kínzása közben. A Mirror - a második legnagyobb brit bulvárlap -, amely kezdettől élesen ellenezte az iraki háborút, május 1-jén tette közzé a fekete-fehér képsorozatot, azt állítva, hogy azt "kiábrándult" brit katonák adták át.

A képsorozaton egy csuklyával letakart, ingre és alsóneműre vetkőztetett férfi látszik, akinek állítólagos kínzói - a lap szerint a Queen's Lancashire Regiment nevű elit alakulat katonái - hol a fejére taposnak, hol ágyékát ütlegelik puskatussal; az egyik kép azt mutatja, amint a "foglyot" egy brit katona éppen levizeli.

Később azonban először független szakértők, majd a hadsereg, végül pedig a brit kormány is egyértelműen hamisnak minősítette a súlyos belpolitikai botrányt kirobbantó fotósorozatot, amely nem sokkal az amerikaiak által az Abu Graib börtönben elkövetett visszaélések felvételeinek nyilvánosságra kerülése után jelent meg.

A Mirror igazgatótanácsa a múlt héten leváltotta az igazához az utolsó pillanatig ragaszkodó Piers Morgan főszerkesztőt, és elnézést kért a hadseregtől a képek által okozott erkölcsi kárért.

A londoni védelmi minisztérium kedd esti bejelentése szerint az azóta is folyó vizsgálat keretében - amelynek célja annak kiderítése, hogy ki adta a hamis fotókat a Mirrornak - őrizetbe vettek egy brit katonát, akit a királyi katonai rendészet különleges vizsgálóbizottsága (SIB) hallgat ki.

Azt egyébként a brit hadsereg és a kormány sem cáfolja, hogy Irakban brit katonák is részesei voltak őrizetesek elleni visszaéléseknek; jelenleg 33 ilyen panasz ügyében folyik vizsgálat Nagy-Britanniában.