Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Egyiptomba vitték megkínozni

2004.07.07. 14:31
Az Egyesült Államok a kínzást nem tiltó Egyiptomba vitetett kihallgatni egy ausztrál állampolgárt, akit terroristagyanús személyként még 2001-ben fogtak el Pakisztánban - állította szerdán a férfi ügyvédje. Ausztrália állítólag tudott állampolgára ügyéről, de szövetségesi hűségből elfedte az amerikaiak emberjogi törvénysértéseit.
Stephen Hopper ügyvéd elmondta: az ausztrál Mamdouh Habibot 2001 októberében fogták el a pakisztáni hatóságok az afgán határ közelében, az amerikai erők pedig arra kérték Iszlámábádot, hogy Egyiptomba küldjék őt kihallgatásra. Az amerikai hadsereg azzal vádolta, hogy az al-Kaida terrorszervezet kiképzőtáborában vett részt kiképzésen, Habib azonban azt állítja, hogy csak gyermekeinek keresett iskolát Pakisztánban.

Három év alatt sem emeltek vádat ellene

Mahdum Szajed Fejszál Hajat pakisztáni belügyminiszter az ausztrál SBS televízió szerdai műsorában elismerte, hogy az Egyesült Államok kérésére szállították Habibot Egyiptomba. A tévéprogramban megszólalt Nadzsíb al-Nauimi volt katari igazságügy-miniszter, aki szerint Habibot vallomásszerzés céljából embertelen módon megkínozták ott.

Egyiptomban a kínzást nem tiltja törvény, az amerikaiak lépését a sértett ügyvédje tudatos eljárásnak tartja. Steve Watts, egy amerikai emberjogi központ munkatársa a fenti műsorban szintén úgy vélekedett, hogy ez a kihallgatási intézkedés az amerikai kormányzat tudatos politikája.

Mamdouh Habibot az amerikai erők hat hónapos egyiptomi kihallgatás után előbb az afganisztáni Bagram bázisra, majd 2002 tavaszán a guantánamói fogolytáborba szállították - a férfi jelenleg is ott raboskodik, miközben máig nem emeltek ellene vádat.

Szövetségesi hűség

Philip Ruddock ausztrál főügyész szóvivője szerdán közölte, hogy Ausztrália konzuli úton többször kereste Habibot Egyiptomban, de a helyi hatóságok egyszer sem tudták megerősíteni, hogy a fogva tartott az ország területén tartózkodna. Az ausztrál nemzetbiztonsági szolgálat munkatársai végül Guantánamón tudtak a fogollyal érintkezésbe lépni, s Habib megerősítette nekik az egyiptomi kínzások megtörténtét.

Stephen Hopper ügyvéd állítja, hogy Ausztrália mindvégig tudott állampolgára kényes ügyéről, de szövetségesi hűségből elfedte az amerikaiak emberjogi törvénysértéseit.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?