Jusztina
1 °C
16 °C

Klausztrofób módszerrel bírják szóra az iraki foglyokat

2005.08.03. 16:25
Újabb titkos dokumentumokat közölt szerdán a The Washington Post arról, hogy amerikai katonák milyen brutális kínzásokat végeztek iraki foglyokon, illetve hogy mennyire hazug jelentésekkel leplezték el a vallatásokat. Szaddám köztársasági gárdájának főtisztjét például egy elektomos vezetékkel körbecsavart hálózsákba dugták. A tábornok belehalt a vallatásba.

A The Washington Post az utóbbi hónapokban végzett nyomozások, bírósági meghallgatások, interjúk anyagai alapján részletesen beszámolt az amerikai katonák által alkalmazott brutális vallatási módszerek újabb eleméről. A lap egy hete arról írt, hogy a Bush-kormány máig eltitkolja az igazságot az iraki kínzásokról, fény derült a védelmi tárca hazugságaira. Korábban bejárták a világot a Bagdad melletti Abu Graib-i börtönben elkövetett visszaélések, a foglyokat egyebek között kutyákkal terrorizálták.

Még a Skorpió alakulat létezését is letagadták


A világsajtót bejárt képek
az abu grébi kínzásokról

Abed Hamid Movhus iraki tábornok, vezérezredes, Szaddám Huszein volt diktátor köztársasági gárdájának vezető főtisztje 2003. november 26-án a "klausztrofób vallatási technika" áldozata lett: egy elektromos vezetékkel körbecsavart hálózsákban lelte halálát, amelybe amerikai vallatói rakták. Két nappal előtte az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) által pénzelt félkatonai speciális alakulat tagjai a katonai kihallgatókkal közösen félholtra verték a foglyot, akit nem tudtak szóra bírni.

Az amerikai kézre került Movhus tábornokot nagyjából az abu grébi kegyetlenkedések idején kínozták halálra egy nyugat-iraki sivatagi fogolytáborban. Az iraki főtisztet a későbbi katonai közleménnyel ellentétben nem harc közben ejtették foglyul. Önmaga jelentkezett a Tigris nevű amerikai bázison, hogy közbenjárjon napokkal korábban fogságba esett fiainak szabadulásáért.

Az amerikaiak az észak-iraki felkelés egyik kulcsfiguráját látták benne, és az eleinte együttműködő iraki katona ellen különböző, rögtönzött megfélemlítési, vallatási eszközöket vetettek be. Elhurcolták egy titkos sivatagi börtönbe, ahol a CIA Skorpió nevű csoportjának tagjai ököllel, botokkal és egy gumitömlővel kis híján agyonverték.

A CIA később a létezését is tagadta ennek a speciális alakulatnak; nemzetbiztonsági okokra hivatkozva arra igyekezett rávenni a bíróságokat, hogy titkosítsák a meghallgatások anyagait. A dokumentumok csak később, ügyvédi fellebbezés után kerülhettek napvilágra.

"Hatékony technika"

A vallatói kérdésekre a verés után sem felelő 56 éves tábornok végül a "klausztrofób technika" következtében, hálózsákba göngyölve, összekötözve, törött bordákkal végezte. Movhus halála után az amerikai katonai vezetés azt közölte, hogy a tábornok rosszullét után természetes halállal halt meg. Az amerikai hadsereg bonctani intézetének boncolási jegyzőkönyveiből - Movhus és más gyanús módon meghalt foglyok esetében - később törölték az arra utaló részeket, hogy a CIA-nak köze volt a foglyok halálához. A jegyzőkönyveket titkosították.

A The Washington Post által ismertetett, korábban szigorúan titkos dokumentumból kiderült: a klausztrofób módszert kiterjedten alkalmazták azért, hogy szóra bírják a néma foglyokat. Az iraki börtönök több amerikai felügyelője is úgy nyilatkozott, hogy ezt "megfelelő" módszernek tartották a foglyok megfélemlítésére. Egy amerikai tiszt szerint a technika hatékony volt, amelyet a felsőbb vezetés is jóváhagyott.