Judit
2 °C
7 °C

Klausztrofób módszerrel bírják szóra az iraki foglyokat

2005.08.03. 16:25
Újabb titkos dokumentumokat közölt szerdán a The Washington Post arról, hogy amerikai katonák milyen brutális kínzásokat végeztek iraki foglyokon, illetve hogy mennyire hazug jelentésekkel leplezték el a vallatásokat. Szaddám köztársasági gárdájának főtisztjét például egy elektomos vezetékkel körbecsavart hálózsákba dugták. A tábornok belehalt a vallatásba.

A The Washington Post az utóbbi hónapokban végzett nyomozások, bírósági meghallgatások, interjúk anyagai alapján részletesen beszámolt az amerikai katonák által alkalmazott brutális vallatási módszerek újabb eleméről. A lap egy hete arról írt, hogy a Bush-kormány máig eltitkolja az igazságot az iraki kínzásokról, fény derült a védelmi tárca hazugságaira. Korábban bejárták a világot a Bagdad melletti Abu Graib-i börtönben elkövetett visszaélések, a foglyokat egyebek között kutyákkal terrorizálták.

Még a Skorpió alakulat létezését is letagadták


A világsajtót bejárt képek
az abu grébi kínzásokról

Abed Hamid Movhus iraki tábornok, vezérezredes, Szaddám Huszein volt diktátor köztársasági gárdájának vezető főtisztje 2003. november 26-án a "klausztrofób vallatási technika" áldozata lett: egy elektromos vezetékkel körbecsavart hálózsákban lelte halálát, amelybe amerikai vallatói rakták. Két nappal előtte az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) által pénzelt félkatonai speciális alakulat tagjai a katonai kihallgatókkal közösen félholtra verték a foglyot, akit nem tudtak szóra bírni.

Az amerikai kézre került Movhus tábornokot nagyjából az abu grébi kegyetlenkedések idején kínozták halálra egy nyugat-iraki sivatagi fogolytáborban. Az iraki főtisztet a későbbi katonai közleménnyel ellentétben nem harc közben ejtették foglyul. Önmaga jelentkezett a Tigris nevű amerikai bázison, hogy közbenjárjon napokkal korábban fogságba esett fiainak szabadulásáért.

Az amerikaiak az észak-iraki felkelés egyik kulcsfiguráját látták benne, és az eleinte együttműködő iraki katona ellen különböző, rögtönzött megfélemlítési, vallatási eszközöket vetettek be. Elhurcolták egy titkos sivatagi börtönbe, ahol a CIA Skorpió nevű csoportjának tagjai ököllel, botokkal és egy gumitömlővel kis híján agyonverték.

A CIA később a létezését is tagadta ennek a speciális alakulatnak; nemzetbiztonsági okokra hivatkozva arra igyekezett rávenni a bíróságokat, hogy titkosítsák a meghallgatások anyagait. A dokumentumok csak később, ügyvédi fellebbezés után kerülhettek napvilágra.

"Hatékony technika"

A vallatói kérdésekre a verés után sem felelő 56 éves tábornok végül a "klausztrofób technika" következtében, hálózsákba göngyölve, összekötözve, törött bordákkal végezte. Movhus halála után az amerikai katonai vezetés azt közölte, hogy a tábornok rosszullét után természetes halállal halt meg. Az amerikai hadsereg bonctani intézetének boncolási jegyzőkönyveiből - Movhus és más gyanús módon meghalt foglyok esetében - később törölték az arra utaló részeket, hogy a CIA-nak köze volt a foglyok halálához. A jegyzőkönyveket titkosították.

A The Washington Post által ismertetett, korábban szigorúan titkos dokumentumból kiderült: a klausztrofób módszert kiterjedten alkalmazták azért, hogy szóra bírják a néma foglyokat. Az iraki börtönök több amerikai felügyelője is úgy nyilatkozott, hogy ezt "megfelelő" módszernek tartották a foglyok megfélemlítésére. Egy amerikai tiszt szerint a technika hatékony volt, amelyet a felsőbb vezetés is jóváhagyott.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?