Szilárda
0 °C
6 °C

Kínzással vádolnak brit katonákat

2004.05.01. 09:42
Most a brit katonák kerültek a támadások kereszttüzébe, miután a Daily Mirror nyilvánosságra hozott olyan képeket, melyeken brit katonák bántalmaznak iraki foglyokat. A vezérkari főnök vizsgálatot rendelt el, és súlyos büntetéssel fenyeget, tudósít a Reuters.
Hatalmas botrány kavart Nagy-Britanniában a Daily Mirror szombati száma, amelyben brit katonákat mutatnak be, ahogy iraki foglyokat bántalmaznak. A napilap belső oldalain is több hasonló képet közöl, tudósít a Reuters. A napilap első oldalán lévő képen egy brit katona éppen levizeli a csuklyával letakart fejű, vérző iraki foglyot.

Vizsgálat

A történteket azonnal elítélte Tony Blair miniszterelnök és a honvédelmi miniszter, a brit vezérkari főnök pedig azonnal vizsgálatot rendelt el.

A Guardian tudósítása szerint a lopással gyanúsított irakinak eltörték az álkapcsát és kiütötték a fogait az alatt a nyolc óra alatt, míg fogva tartották. A vérző férfit elszállították a katonai táborból anélkül, hogy megvádolták volna bármivel is. A Guardian szerint nem tudni, él-e még.

A vezérkari főnök kijelentette, ha a vizsgálatban bebizonyosodik, hogy a vádak igazak, az nemcsak törvénysértő, de ellentmond a brit hadseregben követett szabályoknak. Sir Michael Jackson szerint a bűnösök nem méltók a hadsereg egyenruhájához.

Kártérítés

Alig néhány nappal a Daily Mirror szombati számában látható képek közlése előtt kerültek nyilvánosságra azok a fotók, amelyeken amerikai katonák láthatók a hírhedt bagdadi Abu Garib börtönben, megalázó helyzetekbe kényszerített, esetenként meztelen, elektrosokkal fenyegetett iraki őrizetesekkel.

Az Amnesty International, a világ legnagyobb emberi jogi szervezete már az amerikai fotók ismertté válása után közölte: nem elszigetelt eset, amit az amerikai katonák az iraki őrizetesekkel műveltek. A pénteki londoni közlemény szerint a szervezethez az elmúlt egy évben rendre érkeztek olyan jelentések, amelyek a szövetségesek által elkövetett kínzásokról és az embertelen bánásmód egyéb megnyilvánulásairól szóltak.

A szervezet szerint a koalíciós erőkkel szemben felmerült minden ilyen vádat független és pártatlan testületnek kell kivizsgálnia, és a vizsgálati eredményt nyilvánosságra kell hozni. Mindemellett kártérítést is kell fizetni az áldozatoknak vagy hozzátartozóiknak, áll az Amnesty International jelentésében.