Márk
13 °C
28 °C

Kiotó szitokszóvá vált az amerikai kormányzatban

2001.04.05. 17:06
Meglehetősen lesújtó volt az Európai Unió trojkájának az amerikai kormányzat illetékeseivel Washingtonban tartott találkozója, amelyen az Egyesült Államok által gyakorlatilag felmondott kiotói megállapodással kapcsolatos kérdéseket vitatták meg. Az Európai Bizottság környezetvédelmi kérdésekért felelős tagja közölte, nem az volt a céljuk, hogy Washingtont rávegyék álláspontja megváltoztatására, hiszen erre semmi esély sincs.
A trojka washingtoni látogatásának célja nem az volt, hogy megpróbálják rávenni az amerikaiakat elhatározásuk megmásítására. Az Európai Bizottság környezetvédelmi kérdésekért felelős tagja, Margot Wallström elmondta, erre gyakorlatilag semmi esélyt nem lát, legalábbis néhány éves távlatban. A megbeszéléseken az amerikai álláspontról és a globális felmelegedés folyamatának fékezésére hivatott kiotói jegyzőkönyv felmondásának indítékairól kívántak világosabb képet kapni.

Margot Wallström
Wallström szerint az amerikaiakat megdöbbentette, milyen erős nemzetközi felzúdulás fogadta a Bush-kormányzat döntését a kiotói folyamatból való kivonulásról. Nem számítottak erre, és ez minden bizonnyal a szenátusra is hatással lesz - mondta.

Azt tárgyalópartnereik sem vitatták, hogy a globális éghajlati változások súlyos problémákat vetnek fel; arra hivatkoztak azonban, hogy a kormányzat ezzel kapcsolatos politikája - amely nagyon szorosan kapcsolódik az energiapolitikához - még nem körvonalazódott. Megerősítették továbbá, hogy a kiotói jegyzőkönyv felmondása ellenére is részt vesznek a megállapodásban részes felek júliusban, Bonnban tartandó következő felülvizsgálati konferenciáján, illetve általában is érdekeltek az éghajlati változásokkal foglalkozó nemzetközi megbeszélések folytatásában - közölte a biztos.

A washingtoni megbeszéléseken mindamellett nem derült ki, milyen eredményekre vezethet az amerikaiak által említett felülvizsgálati folyamat - fűzte hozzá Wallström, akinek azonban az volt a benyomása, hogy a bonni konferenciáig Washington igyekszik befejezni ezt a folyamatot.

Uniós részről kifejtették, hogy a Kiotó felmondásáról hozott amerikai döntés nemcsak a megállapodással elindított folyamatnak árt, de magának az Egyesült Államoknak is, amely így kimarad az ezzel kapcsolatos nemzetközi döntésformálási folyamatokból, és nem tudja kiaknázni a megállapodásban rejlő lehetőségeket sem. Pedig a kiotói jegyzőkönyv bizonyos rendelkezései, például az úgynevezett rugalmas mechanizmusok rendszere eredetileg éppen amerikai kezdeményezés volt - emlékeztetett Wallström.

Az EU persze folytatja

Az uniós trojka tagjai azt is megerősítették Washingtonban, hogy az EU a maga részéről folytatni kívánja a folyamatot, amelyet álláspontja szerint egyetlen ország nem temethet el.

"Kiotó egyfajta szitokszóvá vált az amerikai kormányzatban" - összegezte washingtoni tapasztalatait Wallström, aki szerint azonban ennek ellenére korai lenne még ellenintézkedésekről vagy szankciókról beszélni. Egyelőre el kell fogadni, hogy tart az üggyel kapcsolatos amerikai politika felülvizsgálatának folyamata, s a további lépésekről ennek eredményeitől függően kell majd dönteni - mondta.

Ottawa hű partner

A hét elején tett látogatás másik állomásán, Ottawában a kanadai kormányzat képviselői megerősítették, hogy változatlanul elkötelezettek a kiotói megállapodás mellett.

Az EU-trojka az elkövetkező napokban Oroszországba, majd Iránba, Kínába és Japánba látogat, hogy folytassa a kiotói folyamat életben tartására irányuló nemzetközi egyeztetéseket.