Piroska
3 °C
4 °C

Lemondott a kirgiz kormány

2007.10.24. 12:13
A vasárnapi népszavazás döntött az alkotmány módosításáról, így a kormány szerdán lemondott. A december 16-ra kiírt parlamenti választásokig ügyvezető kormányként működnek tovább. Az új alkotmány például korlátozza az államfőnek a parlament feloszlatásához való jogát.

A hétvégi népszavazással elfogadott új alkotmánynak megfelelően lemondott a kirgiz kormány, jelentette be szerdán a közép-ázsiai ország elnöke. Kurmanbek Bakijev közölte, hogy már aláírta a kormány távozásáról szóló határozatot. Hozzátette, hogy a kabinet a december 16-i, előre hozott parlamenti választásokig ügyvezetőként működik. Az új kormányfő személyére majd az a párt tesz javaslatot, amely a legtöbb helyet szerzi meg a választásokon.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és az amerikai nagykövetség szerint számos törvénysértés történt az alkotmánymódosításról tartott vasárnapi népszavazáson. Azt állították, hogy az urnákat hamis szavazatokkal tömték meg, adminisztratív eszközöket alkalmaztak az emberek befolyásolására, és beleavatkoztak a megfigyelők munkájába.

A hivatalos adatok szerint a szavazók 74,5 százaléka támogatta az alkotmánymódosítást. A Központi Választási Bizottság hétfőn közölte, hogy a részvételi arány kevéssel meghaladta a 80 százalékot.

Kirgizisztánban a 2005-ben megtartott parlamenti választások után erőszakba fulladt tüntetések voltak, ezek a hosszú ideig hatalmon lévő Aszkar Akajev bukását okozták, így került Kurmanbek Bakijev az állam élére.

Az egykor Szovjetunióhoz tartozó államban a politikai rendszer az elmúlt két évben sem stabilizálódott, mivel Bakijev nem tudott változtatni azon, hogy a parlament továbbra is az Akajev időszakából visszamaradt képviselőkkel van tömve. Kirgizisztánban egyébként orosz és amerikai katonai támaszpont is található.

Az új alkotmány, amit a parlamenti képviselők 2006 végén már elfogadtak, korlátozza az államfőnek a parlament feloszlatásához való jogát, bevezeti a listás szavazást a parlamenti választásokon, és növeli a parlament jogkörét a kormány megalakításában. Az ellenzék mégis úgy véli, hogy a változtatások a tekintélyuralmi rendszert erősítik, mivel az arányos választási rendszer miatt kisebb szerephez jutnak a kis pártok és a független politikusok.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!