Eleonóra
-1 °C
2 °C

Két város a kirgiz ellenzék kezén

2005.03.22. 10:18
Átvette a hatalmat Krigizisztán második legnagyobb városában az üzbégek támogatását élvező ellenzék. A hatalom nem tud erősítést küldeni a helyi rendőrségnek, az utcákon az ellenzékiek masíroznak. Akajev elnök felülvizsgáltatná a választási eredményeket.

Dzsalalabad mellett Ost is hatalmába kerítette a februári választási eredmények meghamisítása miatt tiltakozó kirgiz ellenzék. A BBC helyszíni jelentése szerint Kirgizisztán második legnagyobb városának összes kormányhivatalát elfoglalták a tüntetők.

Az ellenzékiek a dzsalalabadihoz hasonlóan az osi repteret is elfoglalták, így a hatalom nem tud erősítést küldeni a helyi rendfenntartóknak. A városban már reggel ezrével gyülekeztek az ellenzék főként üzbég nemzetiségű támogatói. A tömegben mikrofon jár körbe, a tiltakozók egytől egyig Askar Akajev elnök lemondását követelik.

A BBC tudósítása szerint a tiltakozás mérete kritikus határt ért el, Akajev elnök hétfőn elrendelte a választási eredmények felülvizsgálatát. A hatalom ugyan hétfőn ígéretet tett az erőszak elkerülésére, a feszültség mégis konfliktusba torkollhat.

Ennek esélyét növeli a tiltakozások etnikai jellege. Akajev elnök hatalmát a kirgizlakta területeken egyelőre nem kérdőjelezik meg, a tiltakozás az Üzbegisztánnal határos régióra korlátozódik. A többségében üzbéglakta területeken Kirgizisztán függetlenné válása után etnikai háború tört ki, mely száznál is több halálos áldozatot követelt.