György
16 °C
24 °C

Gyilkossággal vádolják a kirgiz választások egyik győztesét

2006.04.11. 15:30
A kirgiz választási bizottság elutasította kedden a kétes hírű vállalkozó, Riszpek Akmatbajev választási győzelmének bejegyzését, mert meg akarja várni, hogy ítéletet hirdessenek a gyilkosság vádjával ellene folytatott perben.

A közép-ázsiai országban vasárnap rendeztek részleges időközi parlamenti választásokat, amelyeken Akmatbajev a szavazatok csaknem 80 százalékát szerezte meg abban a körzetben, amelyben megölt bátyja volt képviselő. Akmatbajev ellen egy magas rangú rendőr meggyilkolásának vádjával folyik per egy biskeki bíróságon.

A választási bizottság döntésére reagálva a vállalkozó halálosan megfenyegette annak tagjait. Tujgunaali Abdraimov, a bizottság elnöke elmondta, hogy őt a mobiltelefonján hívta fel Akmatbajev, és közölte, hogy megöli. A vállalkozó a 90-es években két évig ült börtönben erőszakcselekmények miatt.

Egy héttel a választások előtt engedélyezték az indulást

Akmatbajev bátyja októberi halála után jelöltette magát a mostani választásokra. A választási bizottság később - értesülve a jelölt büntetett előéletéről - törölte őt a listáról, de formailag arra hivatkozott, hogy az elmúlt öt évben nem élt Kirgizisztánban, amit a törvény megkövetel. Egy héttel a választások előtt egy bíróság mégis engedélyezte az indulását.

Kirgizisztánban a belbiztonság helyzete megrendült, amióta tavaly elkergették a hatalomból a korrupcióval és tekintélyelvű kormányzással vádolt Aszkar Akajev elnököt. Az elmúlt hónapokban több ismert személyiséget meggyilkoltak az országban, börtönlázadások törtek ki, és erőszakos küzdelem folyik a legnagyobb hasznot hajtó üzletekért.