Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

A kirgiz elnök a lemondásról tárgyal

2005.03.28. 13:50
A régi parlament feloszlatta magát, ugyanabban az épületben az új parlament már az elnök lemondatásának lehetőségeiről tárgyal.
Felfüggesztette működését hétfőn a vitatott választások előtti, régi összetételű kirgiz parlament alsóháza - jelentette be a testület házelnöke, Isenbaj Kadirbekov.

Egy épületben tanácskoztak

Indoklása szerint a régi alsóház "az ország érdekében" döntött így, lehetővé téve az Aszkar Akajev elnök kormányának megdöntése előtt két nappal összeült új parlamentnek, hogy ellássa feladatait és alkotmányos kötelezettségeit. Kadirbekov egyúttal arra sürgette a törvényhozás másik kamaráját, a felsőházat, hogy kövesse a példát.

A régi parlament ismét összeülhet abban az esetben, ha az új törvényhozás nem tudja ellátni feladatait - mondta. Hangsúlyozta: továbbra is érvényesnek tartják az általuk megválasztott Kurmanbek Bakijev ideiglenes elnök mandátumát.

A múlt heti, ellenzéki megmozdulások révén végbement kirgizisztáni hatalomváltás óta a két törvényhozó testület párhuzamosan működött, és ez a helyzet azzal fenyegetett, hogy még inkább elmélyül a politikai válság a volt szovjetköztársaságban.

A felsőház egyelőre nem döntött, hétfőn mindkét testület - a régi és az új - egyazon épületben ülésezett.

A központi választási bizottság ideiglenes elnöke, Tuigunal Abdraimov alkotmányosnak nyilvánította az ideiglenes elnök, Bakijev döntését, miszerint június 26-án elnökválasztást tartanak. Mivel Bakijev a régi parlamenttel konzultált a kérdésben, és a testület akkor legitim törvényhozó testület volt, a döntés nem alkotmányellenes - indokolta Abdraimov.

A csütörtöki hatalomátvétel után a legfelsőbb bíróság érvénytelenné nyilvánította a márciusi kirgiz választások eredményeit, s megállapította, hogy az előző parlament Kirgizisztán legitim törvényhozó szerve. A kirgiz központi választási bizottság ezzel szemben vasárnap érvényesnek fogadta el az új parlament mandátumát.

Az új parlament már a lemondásról tárgyal

Tárgyalásokat kell kezdeni az eltávolított Aszkar Akajev elnökkel lemondásáról a folyamatban lévő hatalomváltási folyamat törvényessége érdekében - mondta hétfőn a vitatott tavaszi választások után megalakult, új összetételű kirgiz parlament elnöke.

Omurbek Tekebajev szerint erre a célra bizottságot kell alakítani a párhuzamosan működő régi és új törvényhozás, valamint az ideiglenes kormány tagjainak részvételével, hogy megakadályozható legyen a központi hatalom szétesése, ami az állam széteséséhez is vezethet. Csak az Akajevvel való tárgyalások után lehet kiírni az új elnökválasztást - tette hozzá.

A régi parlamentnek az a döntése, amellyel ideiglenes államfőt nevezett ki, szerinte alaptalan volt, mivel Akajev elnöki mandátumának megszűnéséről nem született formális döntés. A döntés - hangoztatta - az események sodrában, az ellenzéki hatalomátvétel menetében született, ezért az új parlament felül fogja vizsgálni Bakijev ideiglenes elnök és az ideiglenes kormány megválasztásának törvényességét.

Ha Akajev nem egyezik bele a lemondásba - jelentette ki az egymással rivalizáló két törvényhozás közül az újnak az elnöke - a parlament "kénytelen lesz alkotmánysértő eszközökhöz folyamodni".

Kazahsztánban van és lemondásáról tárgyal az ideiglenes kirgiz vezetéssel a hatalomból eltávolított kirgiz elnök, Aszkar Akajev - közölte ezzel összhangban hétfőn az ideiglenes főügyész.

Putyin elismerte az új vezetést

Az orosz elnök utasította kormányát gyorssegély nyújtására Kirgizisztánnak, de az ottani helyzet értékelését korainak ítélte.

A szegény közép-ázsiai országban zajló "politikai folyamatok viharosak, és még nem zárultak le. Egyelőre nem kommentáljuk azt, ami zajlik" - mondta Vlagyimir Putyin hétfőn minisztereivel ülésezve, és jelezte: "ha szükségük van humanitárius segítségre, azt nyújtunk".

A "kirgizisztáni helyzetet jelenleg ellenőrző személyek" segítséget kértek a (hétvégi sűrű havazás miatt megnehezült) mezőgazdasági munkák elvégzéséhez és a (fosztogatásoktól megtépázott) Biskek infrastruktúrájának helyreállításához - közölte Putyin, utasítva az orosz mezőgazdasági és a vészhelyzettárcát a konkrét teendők kidolgozására. Putyin szombaton telefonon beszélt Kurmanbek Bakijev ügyvezető miniszterelnökkel, de facto elismerve az új kirgiz hatalmat.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft