József, Bánk
-6 °C
0 °C

Lemondott a fél kirgiz kormány

2006.05.02. 15:23
Miniszterei is cserben hagyják a korrupcióval vádolt kirgiz államfőt. A közép-ázsiai köztársaságban egyre bizonytalanabb a politikai helyzet.

A kirgiz kormány 17 minisztere közül 13 benyújtotta lemondását, miután a parlament pénteken elégtelennek minősítette a kabinet munkáját. Az Itar-Tassz orosz hírügynökség legutóbbi értesülései szerint Kurmanbek Bakijev államfő nem fogadta el a tömeges lemondást.

A kormány szóvivője nem indokolta a bejelentést, csak annyit tett hozzá, Felix Kulov miniszterelnökön kívül még a migrációs ügyekkel foglalkozó miniszter, valamint a közlekedési és a kulturális miniszter akart a helyén maradni.

A kirgiz elnök és a parlament között ádáz politikai küzdelem dúl azóta, hogy a közép-ázsiai országban tavaly márciusban egy népfelkeléssel elűzték a hatalomból a még a szovjet időkből ott maradt elnököt, Aszkar Akajevet. Az ellenzéki képviselők már akkor elutasították Bakijev fontos kormányzati pozíciókra szánt több jelöltjét is. Mostanra egykori szövetségesei is elpártoltak tőle, mondván az elnök továbbra is szoros kapcsolatokat ápol az országban működő bűnszövetkezetekkel.

Az ellenzék és pár civil csoport emiatt tüntetést szerevezett múlt szombatra, melyen több ezren követelték a korrupció megszüntetését és az ígért reformok bevezetését. A tüntetők május 27-ig adtak haladékot az államfőnek a demokrácia erősítését szolgáló intézkedések meghozatalához.