Auguszta
-7 °C
0 °C

Plutónium­csempészek­et fogtak Kirgizisztánban

2004.09.28. 10:52
Atombombagyártáshoz használható plutóniumot foglaltak le a kirgiz hatóságok Biskek közelében. A feltehetően Oroszországból kicsempészett hasadóanyagot a kereskedők a nemzetbiztonsági szolgálat titkosügynökeinek adták el.
Nagy mennyiségű plutónium eladására készülő bűnözőket fogtak el a kirgiz hatóságok a főváros, Biskek közelében. A hatvan kis dobozban az országba csempészet radioaktív anyagot még a múlt héten foglalták le, az esetről azonban csak kedden adtak ki jelentést, írja a BBC.

Csempészárú

A kirgiz nemzetbiztonsági szolgálat két kirgiz állampolgárt tartóztatott le. A bűnözők a hatóság magukat vásárlónak kiadó ügynökeinek próbálták eladni a fegyvergyártáshoz is használható nukleáris alapanyagot. Az eladásra felkínált plutónium-239-es izotópot Kirgizisztánban nem használják, a hatóságok szerint a szomszédos exszovjet köztársaságokból, vagy Oroszországból származhat.

Az év elején a hatóságok cézium-137-es izotópot foglaltak le, ami az ország déli részén fekvő, gyengén őrzött katonai bázisokról származott.

Piszkos bombákat gyárthatnak

A volt szovjet köztársaságokban felhalmozott radioaktív anyagok fokozott nemzetközi aggodalmat váltottak ki az utóbbi időben. A szakértők attól tartanak, hogy a szellős határvédelmet kihasználva az atombombagyártáshoz, de legalábbis radioaktív hulladékot szétszóró hagyományos "piszkos bombákhoz" használható anyag terroristák kezébe kerülhet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!