Sára, Márió
2 °C
6 °C

Mégsem mond le a kirgiz kormány

2006.05.03. 14:35
Nem engedi lemondani minisztereit a korrupcióval vádolt kirgiz államfő. Szerinte keményebb munkával megoldható az ország politikai, gazdasági helyzete.

Mégis az eddigi felállásban marad a kirgiz kormány, miután Kurmanbek Bakijev államfő visszautasította 13 miniszterének tegnap benyújtott lemondását, írja a BBC. A miniszterek azután kívántak távozni a kormányból, hogy a parlament pénteken elégtelennek minősítette a kabinet munkáját.

Az államfő az eddiginél sokkal keményebb munkára utasította minisztereit, a kormány összetétele marad a régi, mondta el Adakhan Madumarov alelnök.

Bakijev a tavalyi népfelkelésben leváltott, még a szovjet időkből ott maradt Aszkar Akajevet követte az államfői székben. Az akkor rendkívül népszerű politikus mára a támadások kereszttüzébe került. Az ellenzék és egykori szimpatizánsai azzal vádolják, hogy elődjéhez hasonlóan továbbra is szoros kapcsolatokat ápol az országban működő bűnszövetkezetekkel, és képtelen volt keresztülvinni a gazdaság felélénkítéséhez szükséges reformokat.

Az ellenzék és pár civil csoport emiatt tüntetést szerevezett múlt szombatra, melyen több ezren követelték a korrupció megszüntetését és az ígért reformok bevezetését. A tüntetők május 27-ig adtak haladékot az államfőnek a demokrácia erősítését szolgáló intézkedések meghozatalához. Bakijev erre úgy reagált, a reformokhoz idő kell, a felelőtlen politika csak árthat az országnak.