Bernadett
-2 °C
4 °C

Elfoglalták Kirkukot a pesmergák

2003.04.10. 11:38
Kirkuk elesett - jelentette a BBC. A városban történtekről a hírtelevízió nem rendelkezik pontos információkkal, tudósítójuk telefonon tájékozódik. A CNN értesülései szerint megindult a pesmergák támadása. A kurdok vérveszteség nélküli győzelemre számítanak.
Egy-két ellenállási gócot leszámítva gyakorlatilag elfoglalták Kirkukot a kurd pesmerga gerillák - jelentette a BBC. A hírtelevízió helyszíni tudósítója a várostól húsz kilométerre délre tartozik, információit telefonon kapta a városból. A CNN értesülései szerint "megindult a támadás a város ellen. A televízió észak-iraki tudósítója szerint a várost védő iraki csapatok visszavonulóban vannak.

A BBC információi szerint Moszul és Kalak felé is megindult a pesmergák támadása. Moszul és Kirkuk stratégiai jelentőségű olajipari központok, ellenőrzésük nagyban megerősítené a kurd autonómiát. A városok elfoglalása esetére Törökország korábban katonai bevonulással fenyegetőzött, Powell amerikai külügyminiszter ankarai látogatásakor azonban beleegyezett abba, hogy a kurdok amerikai ellenőrzés alatt elfoglalhassák a várost - mondta el kedden az Indexnek Lutfi Tahszin, a Kurdisztáni Hazafias Unió magyarországi képviselője.

A kurdok mindenesetre a város vérveszteség nélküli elfoglalására készültek. Rahim Raszid Rosztam, a Kurdisztáni Demokrata Párt egyik katonai parancsnoka szerint a pesmergák "legkésőbb péntekig, harc nélkül" bevonulnak a városba - jelentette az AFP.

Amennyiben a CNN és a BBC információi pontosak, azaz az iraki csapatok gyakorlatilag harcok nélkül visszavonulnak, nem feltétlenül jelenti a háború gyors végét. Az amerikai hírszerzés feltételezései szerint a diktatúra vezetőinek egy része Tikritben, Szaddám Huszein szülővárosában készülhet az utolsó ütközetre. Lehetséges, hogy a Kirkukot védő hadosztályok Tikritbe vonulnak vissza.