16:00, December 05.
Japán 0
Horvátország 0
al-Dzsanúb Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 05.
Brazília 0
Koreai Köztársaság 0

Lemond a liechtensteini uralkodó?

2001.02.12. 11:49
Liechtensteinben véget érhet a belpolitikai viszálykodás, amint a vasárnapi általános választások eredményei ismertté válnak. II. János-Ádám herceg, az állam feje ugyanis több hatalmat akar, és azzal fenyegetőzik, ha a többletjogokat az új parlament nem szavazza meg, akkor eladja házát Bill Gatesnek vagy valamelyik másik milliomosnak, és elhagyja az országot.

A világ negyedik legkisebb államaként számon tartott, 282 éves Liechtensteinben vasárnap tartottak általános választásokat, és az új, 25 tagú parlamenttől függ a hercegség jövője. II. János-Ádám ugyanis több hatalmat szeretne a mindenkori uralkodó számára - írta a londoni Sunday Telegraph.

32 ezer levelet küldött a király

II. János-Ádám
A nyolcvanéves alkotmányban eszközölendő változásokat, illetve elképzeléseit az uralkodó egy 40 oldalas kis füzetkében foglalta össze. A füzetet és egy támogatáskérő levelet az ország mind a 32 ezer alattvalójának megküldte.

Az uralkodó elképzeléseit egy svájci, németországi és osztrák független szakértői csoport vizsgálta át, és véleményük szerint azok a kormány és parlament hatalmát ásnák alá. Így például a herceg azt szeretné, ha joga lenne feloszlatni a kormányt és a parlamentet, illetve megvétózni a neki nem tetsző törvényeket.

János-Ádám továbbá azt szeretné, ha a főbírákat ő nevezhetné ki, és ha a parlamentnek választása nem tetszik, akkor népszavazást írjanak ki. Jelenleg a parlament nevezi ki őket, ő pedig jóváhagyja a listát. A népnek pedig joga lenne eltávolítani az uralkodót bizalmatlansági szavazással, de a határozatot a királyi ház két férfi tagjának is jóvá kell hagynia.

,,Házamat eladom Bill Gatesnek"

Az új elképzeléseket az új parlament és kormány fogja megtárgyalni, ám ha azok nem szavaznák meg a változtatásokat, akkor a herceg referendumot ír ki. És ha az emberek ellene szavaznának, akkor az uralkodó az ország elhagyásával fenyegetőzött. Házát ,,Bill Gatesnek vagy olyannak, aki megengedi magának" adná el, a 3,2 milliárd dolláros üzleteit pedig Bécsből irányítaná.

A közvélemény-kutatások szerint János-Ádámnak alkalma lesz fenyegetéseit beváltani: a megkérdezetteknek csupán 20 százaléka szeretné, ha többlethatalommal rendelkezne, 20 százalékuk csonkítaná az uralkodó hatalmát, a fennmaradó 60 százalék pedig a status quo megőrzését kívánja.

Peter Wolff, a 25 tagú parlament elnöke szerint a tárgyalások kimenetelétől függetlenül Liechtenstein veszíteni fog, ha az emberek ellene szavaznak, elveszítik a vezetőt. Mindig fel fogják róni az uralkodónak, hogy zsarolta a népet. Az elnök szerint nehéz a királlyal tárgyalni, mert képtelen a kompromisszumra.  • Tippek
  • Hírek