Viola
-5 °C
-2 °C

A Benes-dekrétumok sértik Európa eszmeiségét

2002.03.12. 09:28
A magyar, az osztrák és a baden-württembergi miniszterelnök, valamint a bajor államminiszter egyetért abban, hogy a Benes-dekrétumok ügyét európai kontextusban kell rendezni - derült ki a négy vezető politikus hétfői, esztergomi megbeszélését követően. A résztvevők szerint a dekrétumok sértik Európa eszmeiségét, de felmondásuk nem feltétele Csehország és Szlovákia EU-csatlakozásának.
Orbán Viktor miniszterelnök, Wolfgang Schüssel osztrák kancellár, Erwin Teufel baden-württembergi kormányfő és - az otthoni elfoglaltsága miatt távol maradó Edmund Stoiber miniszterelnök képviseletében jelen lévő - Erwin Huber bajor államminiszter a Kis Dunai Csúcs keretében találkozott, majd tartott sajtóértekezletet.

Kizárni a hátrányos megkülönböztetést

Közös nyilatkozatukban a résztvevők kiemelték: minden EU-tagjelölt országban ki kell zárni az egyes népcsoportokhoz tartozás, illetve az állampolgárság alapján történő hátrányos megkülönböztetést.

- Az Európai Unióban ilyen nem fordulhat elő - hangsúlyozta Orbán Viktor. Wolfgang Schüssel újságírói kérdésre válaszolva közölte: nem tud arról, hogy a hét végi barcelonai EU-csúcson Schröder német kancellárral együtt fel kellene lépnie a Benes-dekrétumok ellen.

Gyanú: ma is van hatásuk a dekrétumoknak

- Barcelonában gazdasági kérdésekről lesz szó. Az azonban biztos, hogy az Európai Bizottság és az Európai Parlament is foglalkozik a téma jogi megítélésével. Fennáll a gyanú, hogy hét Benes-dekrétum hatása a mai napig él. Természetesen senki sem kérdőjelezi meg Csehország és Szlovákia szuverenitását - fogalmazott Wolfgang Schüssel.

Az osztrák kancellár reményét fejezte ki, hogy olyan irányt vesznek a dolgok, amilyet a cseh értelmiségiek is szeretnének. Pavel Kohut cseh költőt idézve Schüssel kiemelte: a múlt szégyenteljes dekrétumait, bűnös cselekedeteit érvénytelenné kell nyilvánítani.

Orbán: egész Európa ügye

Orbán Viktor arról beszélt, hogy ez nemcsak magyar, német vagy osztrák kérdés, hanem egész Európának saját ügyeként kell kezelnie. Az EU-csatlakozásról szólva elmondta: egyetértett partnereivel abban, hogy Magyarország 2002 végére lezárhatja a csatlakozási tárgyalásokat.

Az osztrák kancellár kiállt Magyarország mielőbbi EU-csatlakozása mellett, és úgy vélekedett, hogy március végére valószínűleg megszületik az EU közös álláspont-tervezete a bővítés finanszírozásával kapcsolatban.

Erwin Huber arról beszélt, hogy a bajor közvélemény nagy szimpátiával várja Magyarország mielőbbi csatlakozását az EU-hoz.

A Kis Dunai Csúcs következő találkozójára várhatóan az év második felében Bajorországban kerül sor.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!