Gyöngyi
4 °C
14 °C

Recept kisebbségi problémákra

2002.03.19. 11:47
A nemzeti kisebbségek problémáival küzdő kelet-európai országok számára követendő például szolgálhatnak a kormányzó Romániai Szociáldemokrata Párt és a magyar kisebbséget képviselő RMDSZ között tíz éve amerikai segítséggel beindított párbeszéd nyomán megszületett hivatalos megállapodások - írta kedden az International Herald Tribune (IHT). A cikkíró szerint a félmilliónyi szlovákiai magyar kisebbség helyzete korántsem ilyen megnyugtató.
William Pfaff, a Párizsban szerkesztett nemzetközi lap véleményoldalán közölt cikkében úgy véli, a princetoni Project on Ethnic Relations nevű, kormánytól független szervezet fontos szerepet játszott abban, hogy a rendszerváltás fordulóján a kölcsönös gyanakvás miatt szinte már beszélő viszonyt sem ápoló romániai felek között sikerült olyan egyedülálló együttműködési struktúrát kimunkálni, amely azóta két parlamenti ciklust élt túl, és működőképesnek bizonyult.

Amerikai közreműködéssel

Az amerikai szervezet közreműködésének, alkalmanként döntőbírói szerepének tulajdonítja az elemező azt, hogy a közelmúltban a bukaresti kormányzat kompromisszumra tudott jutni Magyarországgal a romániai magyar kisebbségnek nyújtandó kedvezménytörvény ügyében. Mint a szemleíró megjegyzi, a megegyezés tető alá hozásában jelentős részt vállalt az 1,6 milliós romániai magyar kisebbség vezető szerve, az RMDSZ.

A szlovákiai helyzet nem megnyutató

A szerző megállapítja, hogy a félmilliónyi szlovákiai magyar kisebbség helyzete korántsem ilyen megnyugtató, különösen nem abban a perspektívában, hogy a populista és tekintélyelvű Vladimír Meciar a szlovák nép védelmezőjének szerepében ismét a hatalom küszöbén áll.

A helyzet a kelet-európai térségben mindazonáltal sokat változott az Európai Unió, az Európa Tanács, az EBESZ, a NATO, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), valamint a princetoni csoporthoz hasonló független szervezetek befolyásának növekedéséve - emeli ki Pfaff. Szerinte ezek az intézmények hozzájárulhatnak az etnikai dialógusok megfelelő környezetének kialakításához. Az érintett országok belpolitikája nemzetközi dimenziókat ölt, s ez számottevő különbség a korábban elszigeteltnek számító térségben, amelyet korábban a múltból fennmaradt sérelmek uraltak.

Máshol is alkalmazhatnák

Mindezek alapján a szerző úgy véli, hogy ha ez a fajta tisztességes és elismerésre méltó folyamat teret nyerne a kaukázusi vagy éppen a közel-keleti konfliktusok kezelésében, mindenképpen jótékony hatást fejthetne ki e válságok rendezésére.