Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kissinger tanúskodhat a chilei népirtás kapcsán

2002.04.18. 15:54
A londoni rendőrség illetékese megerősítette azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint a chilei katonai junta által elkövetett népirtás, kínzások és terrorcselekmények ügyében folytatott spanyol vizsgálat részeként ki akarják hallgatni jövő heti nagy-britanniai látogatása idején Henry Kissinger volt amerikai külügyminisztert.
Baltasar Garzón spanyol vizsgálóbíró azzal a kéréssel fordult az Interpol útján a brit hatóságokhoz, hogy tegyék lehetővé Henry Kissinger tanúként való kihallgatását a chilei katonai junta által elkövetett népirtás, kínzások és terrorcselekmények ügyében folytatott spanyol vizsgálat részeként. Az illetékes madridi bíróság az igazságügyi együttműködés európai konvenciójának szellemében terjesztette a kérést London elé.

Condor-terv

Garzón vizsgálóbíró az úgynevezett Condor-tervről akarja kikérdezni Kissingert, aki a hetvenes években amerikai külügyminiszterként és a nemzetbiztonsági tanács tagjaként tevékenykedett. Az volt a szóban forgó terv lényege, hogy az akkori latin-amerikai katonai diktatúrák vezetői, köztük Augusto Pinochet volt chilei államfő, baloldali ellenzékük megsemmisítésére szövetkeztek.

Henry Kissinger jövő szerdán érkezik a brit fővárosba, ahol előadást tart egy nemzetközi konferencián.

Kissinger mindenről tudott?

A The Independent brit napilap értesülése szerint a francia hatóságok is hasonló kérést küldtek a héten a londoni rendőrséghez. Az illetékes francia ügyvéd elmondta a brit napilapnak: a titkosítás hatálya alól nemrég kikerült amerikai dokumentumok és tanúk vallomásai alapján feltételezhető, hogy Kissingert részletesen tájékoztatták a Condor-tervről, és tudnia kellett arról is, hogy spanyol és francia állampolgárok tűntek el az 1973-as chilei puccs idején. - Kissinger pontosan tudta, mi történik. Hozzá kell járulnia az igazság kiderítéséhez. Tanú, akinek semmi félnivalója nincs - hangsúlyozta William Bourdon francia ügyvéd.