Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kissinger vizsgálja a titkosszolgálatok csődjét

2002.11.28. 14:20
Megbízható republikánus káder vagy minden gyanú felett álló politikus - merül fel a kérdés Henry Kissingerrel kapcsolatban, miután Bush Nixon volt nemzetbiztonsági főtanácsadóját nevezte ki a titkosszolgálatok kudarcát vizsgáló független bizottság élére. Bár többekben is kételyeket ébreszt a volt külügyminiszter titkos akciókkal, puccsokkal terhelt múltja, a Demokrata párt vezetői bíznak a vizsgálat sikerében.
Henry Kissingert nevezi ki a titkosszolgálatok a szeptember 11-i terrortámadásokat megelőző kudarcát vizsgáló független bizottság élére George W. Bush amerikai elnök. Az elnök ugyan a kezdetben ellenezte a független vizsgálatot, azonban az áldozatok rokonainak nyomására később beleegyezett a bizottság felállításába.

Henry Kissinger
Kissinger 1923-ban Németországban született, a náci uralom elől családjával 1938-ban menekül az Egyesült Államokba. 1969-től Nixon nemzetbiztonsági főtanácsadója, 1973-tól külügyminisztere is. Nixon lemondása után Ford elnöksége alatt is megtartja a posztot. 1973-ban megosztott Nobel-békedíjat kap Le Duc Thóval a vietnámi amerikai részvételt lezáró békeegyezmény megkötéséért.
Kényelmes partner

Kissinger kinevezése mellett szólt, hogy a tapasztalt, 79 éves politikus presztízse hitelessé teszi tevékenységét, republikánus kapcsolatai révén azonban a Bush-adminisztráció kényelmesen együttműködhet vele - írja a New York Times. A demokraták és az áldozatok rokonai azonban pont a volt külügyminiszter pártelkötelezettsége miatt értetlenkedtek a kinevezés kapcsán.

Árnyékok a múltból

Kérdéses - vélik egyes demokrata párti politikusok - hogy a Nixon elnöksége óta gyakorlatilag minden egyes republikánus kormányban szerepet vállaló Kissinger kellő agresszivitással vizsgálja majd a kudarc okait. Tekintve, hogy a nemzetbiztonsági minisztérium felállításáról szóló törvény alapján létrehozott bizottság vizsgálatának eredményeit közvetlenül a 2004-es elnökválasztás előtt hozzák nyilvánosságra, a feltárt tények akár kellemetlenségeket is okozhatnak az újraválasztásért induló Bushnak.

Nem tartják túl bíztatónak azt sem, hogy Kissinger több titkos akcióban is részt vett, valamint az 1973-as chilei jobboldali katonai pucsban játszott szerepét is a szemére vetik - írja a New York Times. A demokraták vezetői azonban bíznak a volt külügyminiszterben, valamint azzal, hogy a bizottság elnökhelyettesét ők jelölhetik, biztosítottnak látják a vizsgálat sikerét.

Nem korlátozhatják

Henry Kissingerrel
"Biztos vagyok benne, hogy Dr. Kissinger nem szeretné, ha utolsó nyilvános szerepvállalása után az emberek azt gondolnák, hogy a kormányzat, a titkosszolgálatok vagy bármely egyéb csoport érdekeit védte és nem végezte el feladatát" - nyilatkozta a lapnak Joe Lieberman, a demokraták 2000-es alelnökjelöltje. Mint mondta, "meglepné" ha a bizottság nem hallgatná meg Busht és Clintont - írja a CNN. Liberman egyébként a republikánus John McCainnel közvetlenül a terrortámadások után kezdeményezte a bizottság felállítását.

"Arra megyünk, amerre a tények vezetnek minket" - nyugtatta meg az aggódokat a Fehér Ház kapujában adott nyilatkozatában Kissinger, hozzátéve, hogy "semmi nem korlátozza" tevékenységüket, és "nem is fogadnak el semmilyen korlátozást".

A bizottság alelnöki posztjára a demokraták George Mitchelt jelölték. Mitchel vezette az észak-ír béketárgyalásokat, a közelmúltban pedig a közel-keleti rendezés érdekében Izraelben vizsgálódott.

Vigyázó szemek

"Szeptember 11. minden részletét meg kell ismernünk, hogy tanulhassunk a leckéből" - nyilatkozta Bush a kinevezés után. A tíztagú bizottság öt-öt tagját a republikánusok, illetve a demokraták nevezik ki, a vizsgálatokra 18 hónap áll rendelkezésre. Az elnök eredetileg megelégedett volna azzal, ha a titkosszolgálati csődöt a kongresszus titkosszolgálati bizottságai vizsgálják, ám ezeknek nem sikerült teljes egészében feltárni a történéseket, valamint az áldozatok családtagjai is tiltakoztak a független vizsgálat elmaradása miatt. Az áldozatok rokonait képviselő szervezetek ígéretük szerint a most kezdődő vizsgálatot is nyomon követik, mint mondták, "nem hagyják" hogy feltáratlanul maradjon akár csak egy kérdés is.